środa, 8 lipca 2015

Przepis na zupę szczawiową

Przepis na prostą i pyszną zupę szczawiową. Zupa ze świeżego szczawiu, zabielana śmietaną, podawana z jajkiem ugotowanym na twardo. Koniecznie do ugotowania na wiosnę z młodego szczawiu.


Jeden wystarczy na garnek zupy. Animuszu daniu dodaje chrzan i tarty żółty ser. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie. Można podać ją na różne sposoby jak np.


Zainspirujcie się przepisem, jaki robiły wasze babcie. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, koniecznie wypróbujcie przepis na zupę szczawiową z gotowego przecieru. Dziś moją zupę przygotowałam zgodnie z przepisem Pani Magdy Gessler, która zaprezentowała ją w jednym z odcinków Kulinarnych Rewolucji. Cudowny i sprawdzony przepis na zupę szczawiową gotowaną na żeberkach wieprzowych oraz na indyku. Zamiast skrzydła z indyka można też użyć szyi indyczej.


Dlatego też zdecydowanie jest to zupa szczawiowa przepis babci. Zupę szczawiową możesz serwować także - podobnie jak botwinkę czy żurek - z ugotowanym na twardo jajkiem. Pamiętaj, że szczaw możesz dodać do ziemniaków, kiedy już będą miękkie. Jeśli dodasz go zbyt wcześnie - pozostaną twarde. My też ją lubimy, dlatego nie obca jest nam zupa szczawiowa z ziemniakami, które dodają jej pożywności, a także przepis na domowy szczaw do słoika, który można potem wykorzystywać przez cały rok i cieszyć się zupą szczawiową ze słoika kiedy tylko najdzie nas na nią ochota!


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Przedstawiam kolejną propozycję w ramach zabawy Gotujemy po polsku! ZUPA SZCZAWIOWA - tradycyjny, sprawdzony, domowy przepis. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania.


Po raz kolejny restauratorka odświeżyła tradycyjne polskie danie, które do tej pory wielu osobom kojarzyło się tylko z barami mlecznymi. Jak się okazało, zupa szczawiowa Magdy Gessler zdobyła serca gości zaproszonych na premierową kolację. Przekonaj się, że zrobienie zupy szczawiowej to żadna trudność. Nie wiesz jak ją ugotować? Wiadomo, że zupa szczawiowa najlepiej smakuje ze świeżego szczawiu.


Jednak nie możemy się nim cieszyć cały rok, w końcu sezon na szczawiowe liście trwa kilka miesięcy. Dla osób, którym brakuje smaku tej zupy zimą także mamy rozwiązanie! Zobacz przepis: zupa szczawiowa ze słoika. Sprawdź przepis na zupę szczawiową z jajkiem! W rondlu roztopić masło, poddusić na nim szczaw, zalać gorącym bulionem.


Szczaw opłukać dokładnie i osączyć. Lekka zupa szczawiowa z jajkiem na twardo to klasyczny pomysł na domowy obiad. Duża ilość obecnych w niej warzyw czyni z niej świetny sposób na niejadka. Wywar z marchewki i szczawiu z dodatkiem ziemniaków wzbogaci aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Zupę możesz zagęścić mąką i śmietanką.


Wiele osób poprzestaje na tej wersji. Pyszna przyjemnie kwaśna, taką najbardziej lubię według mnie zupa szczawiowa muś być. Za każdym razem gdy ją próbuję wracają wspomnienia min łatwe tanie.


Wiosna w pełni więc na talerzach pojawiła się zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Zupa szczawiowa z jajkiem – przepis na prawdziwą szczawiową ,,jak u babci’’ Zupa szczawiowa? Taka zupa kojarzy mi się z domem rodzinnym i nastoletnimi wspomnieniami, trzeba było troszkę nachodzić się po łące, aby zerwać odpowiednią ilość liści szczawiu. Warto jednak przepis na zupę szczawiową wykorzystywać częściej, bo zupa szczawiowa jest zdrowa i pyszna.


Jak zrobić zupę szczawiową poznasz z naszych przepisów, oto wspaniała zupa szczawiowa z koperkiem czy też zupa szczawiowa z jajkiem. Zupa, która u wielu przywołuje pamięć podniebienia z najwcześniejszego dzieciństwa. Z kuchni babci, mamy, kuchni prostej, pełnej miłości i tych czarów, dzięki którym takie proste składniki z łąki zamieniają się w magię doznań na talerzu. Mój przepis na zupę szczawiową jest najprostszy, to moja ukochana kuchnia z serca domu.


Przepis na zupę szczawiową

Gdy zupa się zagotowała przelałam do niej mieszankę śmietany i mąki, rozprowadziłam ją w zupie. Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy dodałam ugotowane i pokrojone jajka, zamieszałam i gotowe. To jedna z tych zup, które przypominają dzieciństwo i wszystkie obiady, które przygotowywała babcia. Najlepszy szczaw na zupę zbierzemy w maju, bowiem wtedy jest delikatny w smaku.


Właściwości lecznicze szczawiu wykorzystywali już greccy lekarze. Wyciągi z owoców szczawiu kędzierzawego na winie lub wodzie znalazły zastosowanie w biegunkach i różnych chorobach przewodu pokarmowego, a nawet w ukąszeniach skorpionów. Przetrzeć przez sito do garnka.


Zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty