czwartek, 2 lipca 2015

Leczo z boczkiem

Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić jesień.


Leczo z boczkiem

Doczekało się wielu wariantów, a dzisiaj w roli głównej cukinia z boczkiem! Podgrzewamy jeszcze dosłownie przez moment. Następnie zdejmujemy potrawę z ognia i dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na minut. Po tym czasie danie jest gotowe!


Leczo z cukinią i boczkiem - sposób przygotowania: Cebulę i boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka i dusimy na maśle minut. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy pomidory w puszce i przecier pomidorowy (możemy dolać szklankę wody). Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki. Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania – dodaj także dowolny rodzaj papryczki ostrej, chili lub jalapeno.


Gotowe danie powinno być wodniste, tak by dało jeść się łyżką do zupy – dodaj więc esencjonalny bulion warzywny i. Mimo wszystko moje leczo z kiełbasą i boczkiem jest lekkie, bardzo warzywne. Nie będę wciskać, że jest fit, ale z pewnością jest mniej tłuste niż nie jedno leczo, które dotychczas jadłam. Bo to świetny sposób, aby zużyć nadmiar cukinii lub pieczarek, a przy okazji można zjeść danie pełne warzyw! W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.


Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Wywodzi się z kuchni węgierskiej, ale czy jest to taka typow Zobacz więcej. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. KobietaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kobieta Gotuje. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.


Leczo z boczkiem

My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych.


Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony. Zamiast kiełbasy do leczo użyłam wyłącznie boczku. Oprócz papryki użyłam także sporo cukinii. Wyszło naprawdę pyszne danie jednogarnkowe, które podałam z pieczywem.


Leczo jest bardzo proste w przygotowaniu. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka. Piekarnik nagrzać do 1stopni C (jeśli danie będziemy dodatkowo zapiekać). Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojonego pora. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.


Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. Przepis na leczo z boczkiem i kiełbasą. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Można przygotowywać je przez cały rok. Polecam podawać leczo z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty