czwartek, 9 lipca 2015

Jak ugotować dobrą botwinkę

Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni.


Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Jak ugotować zupę z botwinki? Idealna na letnie dni prosta, szybka zupa botwinkowa, czyli zupa z botwiny, zabielana śmietaną, podana z jajami na twardo. Taką naprawdę dobrą, lekko słodkawą w smaku.


Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli.


Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.


Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić. Botwinka to królowa wiosennych zup. Gadżety dla planety – rzeczy dla ekologicznego stylu życia. Wrzucamy buraczki do litra osolonej wrzącej wody i gotujemy około minut. Buraczki obieramy i drobno kroimy.


Liście i łodygi z buraków kroimy drobno i dodajemy do gotujących się buraków. Gotujemy jeszcze minut. Dolewamy śmietankę i całość doprowadzamy do wrzenia.


Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni.


Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany.


Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. Nimi właśnie pachnie botwinka. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka.


Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok. Wyjąć warzywa, zostawiając buraczki i łodygi. Ziemniaki ugotować w osobnym garnku. Ugotowałam wywar z kawałkiem mięsa (biodrówka – mięsko w zupie musi być, choć niewielki kawałek), dodałam kilka ziaren ziela angielskiego.


Na talerzu zrobić wysepkę z ubitych ziemniaków. Zobacz wpisy ← Jak zrobić swojski smalec? Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około minut – podczas gotowania zbierz szumowiny łyżką cedzakową lub sitkiem. Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar. Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść.


Dodać ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę. Proszę o przepis na dobrą botwinkę. Jestem początkującą panią domu, botwinkę uwielbiam, ale nie bardzo wiem jak się ją robi by wyszła takajaklubię aromatyczna i lekko kwaskowata. Ja zazwyczaj botwinkę gotuje razem z ziemniakami, bo tak jest najszybciej, ale można ją ugotować bez ziemniaków a ziemniaki ugotować osobno, potłuc tłuczkiem i podać z podsmażoną cebulką, szynką czy boczkiem. Możecie także po nalaniu zupy na talerz położyć ugotowane, pokrojone jajko.


Taka zupka super smakuje nawet na zimno. Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany.


Wartości odżywcze cebuli. Właściwości odżywcze ogórka. Gotowanie bobu – poradnik. Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? Jakie mięso do rosołu wybrać?


Wywar gotuj przez około minut, aż do momentu, gdy ziemniaki będą prawie miękkie. W połowie czasu gotowania (po około minutach) do wywaru dodaj plasterki buraczków, a następnie posiekane łodyżki botwinki. Całość gotuj na umiarkowanym ogniu przez około minuty.


Do zupy dodaj liście botwinki. Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną. Będziesz potrzebować: - kilogram kości ze.


Witajcie, Dostałam młode buraczki- botwinkę i chciałabym ugotować botwinkę. Nie wiem za bardzo jak, proszę o podpowiedź. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami!


Dopiero wtedy dodajemy botwinkę chwile gotujemy i zalewamy śmietaną. Wycisnąć sok z cytryny,dodać ocet sól i pieprz. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki osobno.


Po ugotowaniu ugniatamy z odrobina masełka i łyżką do lodów robimy kulki na talerz i zalewamy botwinką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty