piątek, 14 października 2016

Ciasto gotowe na pizze

Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Jeden z lepszych przepisów na ciasto do pizzy domowej. Jest to ciasto z mąki pszennej typ. Ciasto na pizze z drożdżami bardzo ładnie wyrasta i jest puszyste.


Do tego przepisu daję niewielką ilość drożdży i skupiam się na długim wyrabianiu ciasta. Pyszne, cienkie ciasto na pizze - chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Gdy ciasto będzie gotowe, możemy je podzielić lub rozwałkować w całości. Wszystko zależy od tego, jak duże pizze chcemy mieć i – ile smaków. Ciasto układamy na okrągłej lub kwadratowej blaszce tak i rozwałkowujemy tak, żeby było cieniutkie.


Jeżeli jest za grube, można odłożyć połowę na kolejną pizzę. Ja kupuję gotowe ciasto drozdzowe, surowe, w Cerrfurze. Ciasto jest na tacce, wyrosnięte, owiniete w cieniutką folię. Jest gotowe do rozwałkowanie na pożądana grubość.


Kupuję od razu 2-sztuki i nadmiar zamrażam. Bardzo dobre jest do pizzy. Najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku domowej pizzy jest ciasto – mój wielokrotnie sprawdzony przepis to idealny sposób na smaczne danie bez wychodzenia z domu. Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki.


On sam dodawał składniki robił placki z ciasta, sos do pizzy, tarkował i kroił składniki (pod moim nadzorem), a na końcu ozdabiał. Wyszły małe mini pizze w sporej ilości, jak kanapeczki. Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym.


Ciasto gotowe na pizze

Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać tartym serem np.


Następnie udekorować według własnej kompozycji. Czas wypieku uzależniony jest od użytych składników i rodzaju piekarnika. Czas ten jest jednym z czynników zniechęcających wiele osób, ponieważ teoretycznie, jeśli chcielibyśmy przygotować pizzę na obiad na godzinę 1 to musielibyśmy zacząć ją zagniatać już przed godziną rano. Mini pizze z ciasta francuskiego z pomidorem, ogórkiem i fasolą 106. Otwieram lodówkę, a tam gotowe ciasto francuskie.


Choć raczej nie korzystam na co dzień z takich rozwiązań zbyt często, bo lepiej zrobić je samemu, dziś akurat przez brak czasu idealnie się sprawdzi. Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na owalne lub okrągłe pizze. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.


Na wierzchu układamy ulubione składniki, a następnie kolejno pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez minut, aż będą chrupiące. Po moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży, dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie.


Ciasto gotowe na pizze

Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii. Jak zrobić ciasto na pizze To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach.


Moje wyrośnięte ciasto na pizze zazwyczaj przedstawia się jak poniżej. Jeżeli ciasto na pizzę będziesz wykładał na blachę, to nie zapomnij o posmarowaniu jej delikatnie masełkiem lub oliwą – nie będziesz miał potem problemów z jej oddzieleniem od blachy. I gotowe:-) godzin w lodówce dla ciasta drożdżowego to bardzo dobry czas, aby drożdże przetrawiły co jest do przetrawienia.


Ciasto gotowe na pizze

Dzięki temu ciasto jest lekkostrawne, nie śmierdzi drożdżami i jest chrupiące. Jeśli masz mniej czasu, np. Nie wiecie gdzie można kupić gotowe ciasto drożdżowe takie zwinięte w rulon?


I jeszcze jedno pytanko - do kruchych ciasteczek dodaje sie całe jajko czy tylko żółtko? Jestem mamą, to moja kariera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty