wtorek, 4 października 2016

Prawdziwe pierniczki świąteczne

No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże! A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli. Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jednak nasz przepis wymaga jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny czasu.


Pachnące cynamonem pyszne świąteczne pierniczki w swojej klasycznej wersji mogą być dość pracochłonne. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prawdziwe polskie pierniki. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować.


Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Przy okazji chciałabym podziękować Wam za życzenia świąteczne, przesłane drogą mailową lub zamieszczone w komentarzach, dla mnie i dla moich bliskich. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Ich przygotowanie możesz zamienić w świetną zabawę dla całej rodziny.


Czy ktoś z Was posiada przepis (sprawdzony) na ogórki konserwowe ? Z dużą ilością octu i cukru. Dla mnie jedynie najlepsze są z Krakusa-podobno bez konserwantów. Ktoś powie-to po cholerę ci przepis ? To dobry moment, aby upiec prawdziwe pierniczki.


Postanowiłam, że wypróbuję kilka przepisów dostosowując je do wersji MM, dzisiaj pierwszy. Takie, które muszą spory czas odleżeć, aby zmiękły. Aromatyczne, pachnące, po prostu – idealne! Babcia miała przepis zanotowany w swoim magicznym zeszycie, a kto jest jego autorem pojęcia nie mam. Kiedyś ktoś na moim starym blogu zarzucił mi, że.


Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Bardzo mi smakują, dla mnie to prawdziwe pierniczki świąteczne , nieco twarde, z dodatkiem mąki żytniej (oczywiście można użyć samej mąki pszennej - przepis nie mówi jakiej mąki użyć). Masło rozpuścić na małym ogniu tak aby się nie zagotowało i dodać miód , cukier , przyprawę do piernika i kakao.


Wszystko zagotować i zostawić do ostygnięcia. Kiedy masa ostygnie dodać do niej jajka , proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz mąkę. Sprawdź jak upiec i pięknie udekorować pierniczki! I pod wpływem swojego ciężaru przecinały się od nitek i spadały na ziemię zanim wyjechaliśmy do teściów w południe :-) Jak spadła pierwszy to go zjadłam, bo szkoda zostawiać, jak spadły kolejne to też.


Prawdziwe pierniczki świąteczne

Niefart okazał się wyjątkowym odkryciem kulinarnym i właśnie Niclos Czan jest ojcem tradycyjnych już wypieków. Z kg mąki wychodzi ich bardzo dużo, bo aż około 2sztuk. Wykonane z miłością mogą stać się wyjątkowym prezentem dla najbliższych na Święta. I nasze mamy, i babcie co roku przed świętami roztaczały w całym domu cudowną woń piernikowych wypieków. Pierniczki na choinkę Dr.


Przedstawiam Wam przepis na niezawodne pierniczki świąteczne, które piekę zawsze na Boże Narodzenie. Dekorowaliśmy je czym się dało, a potem zajadaliśmy. Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ nie są twarde. Pyszne pierniczki - serduszka, które od razu po upieczeniu są mięciutkie.


Uwielbiam wieszać pierniczki na choince, lubię też czuć ich aromat. A prawdziwy staropolskie piernik? Bęz niego nie wyobrażam sobie świąt. Pełne miodu, idealnie rumiane, o fantastycznym smaku.


Tradycyjne pierniczki, najlepsze! Bo jak każde prawdziwe pierniczki, i te są po upieczeniu twarde. Jeżeli chcemy, żeby były miękkie należy je włożyć do słoja lub puszki i poprzekładać kawałkami jabłka, żeby zmiękły.


Przepis na pierniki ,prosty i wypróbowany a pierniczki przepyszne. Z nastaniem kolejnego adwentu, po kilku próbach pieczenia, w końcu pojawił się przepis na pierniczki na smalcu, który na stałe wszedł do mojego cukierniczego repertuaru. Mam nadzieję, że nie tylko mojego. Gdy do Świąt zostanie tygodni, czas na przygotowanie ciasta na pierniczki.


Następnie wytnij foremkami różne kształty i gotowe pierniczki umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Warto strzepnąć nadmiar mąki z pierniczków, inaczej będą twarde. Ciastka rozkładaj w odległości ok.


Pamiętaj, że pierniczki urosną w piecu dwukrotnie. Pozwól sobie na upust kreatywności i wraz z bliskimi stwórz prawdziwe, słodkie arcydzieła. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To się nie ma prawa nie udać.


Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty