Leczo klasyczne, na mięsku. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Kostkę kogutek rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Całość dusić jeszcze ok minut.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryka. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Warzywa umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić.
Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa. Dzisiaj zabieram się za to leczo.
Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem.
Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut.
Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Kolorowa papryka - sztuk.
Cukinia - małe sztuki. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Smażę jeszcze chwilę przez duszenie Pok. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Przygotowanie: W głębokiej patelni. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo.
Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Serwujemy sprawdzone przepisy na to sycące, pyszne i pachnące danie. Dusimy na małym ogniu min.
Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Przepisy na leczo z cukinia pieczarkami i kielbasa w wyszukiwarce kulinarnej - wszystkie zbliżone przepisy do leczo z cukinia pieczarkami i kielbasa. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Prezentujemy przepis na leczo z cukinią. Jeśli znacie inne przepisy na leczo, napiszcie je w komentarzach. Czasami leczo jest przeglądem lodówki i lądują w nim resztki warzyw, jakie zostały z przygotowywania innych dań.
Z przypraw jest to zawsze słodka papryka, czasami troszkę ostrej papryki, sól, pieprz i ewentualnie czosnek, jeśli kiełbasa nie była zbyt czosnkowa. Osiem lat temu przygotowywałam cały gar leczo do słoików. Smakuje również z ryżem w tym z ryżem brązowym.
Podaj je na obiad lub w porze kolacji. Jeśli wszystkiego na raz nie zjesz, możesz odgrzać następnego dnia, a smaku nie straci. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Musiałam wydłużyć jedynie czas gotowania, bo pieczarki nie były jeszcze gotowe.
Tak jak poprzednicy dodałam troche więcej przypraw takich jak słodka papryka, chili i maggi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.