Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Z pomidorów usuwamy skórkę (zalewamy pomidory wrzątkiem, a po chwili skórka z łatwością zejdzie) oraz zdrewniałą część i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki, podobnie robimy z pieczarkami.
Leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami. Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pieczarki pokrój w plasterki. Leczo nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym – same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem.
Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Wakacje, wakacje, i po wakacjach. Zostają tylko wspomnienia. Czas wrócić do pracy, domu, kuchni i do tych garów Wróciłam z głową pełną nowych pomysłów, planów.
Dodane przez kajanawakacjach w: Tylko o kuchni. Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza.
Wśród przepisów na dania z kabaczkiem znajdziecie sporo ciekawych pomysłów na domowe leczo, kabaczkowe przekąski, kremowe zupy i fantazyjne surówki, kabaczki faszerowane, marynowane i smażone, a także placki z kabaczka i kabaczkowy bigos. Wczoraj zrobiłam twój przepis - wyszedł bardzo smakowity. Malutki mankament to taki, że nie podałaś jakiej wielkości słoiczek z przecierem użyłaś, dodałam więc na oko. Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to dodanie boczku wędzonego (tak jak ktoś w pierwszym komentarzu sugerował), naprawdę fajny przepis. Przepis na leczo z kabaczkiem i kiełbasą.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć smalec i roztopić. Przełożyć cebulę, kiełbaskę, razem wymieszać i podsmażyć.
W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Całość zalewamy bulionem.
Ilość bulionu zależy od tego, czy wolicie gęstsze czy rzadsze leczo. Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Składniki na leczo z cukinią Cukinia ok. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.
Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym.
Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są.
Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).
Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Sycące i lekkie potrawy z kabaczka dla całej rodziny! Kabaczek faszerowany i kabaczek nadziewany mięsem. Dodatkowo, przepisy na placki z kabaczka! Zawartość patelni przełóż do garnka z wodą, przykryj pokrywą i duś minut.
Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzanym masłem około minuty (aż się zeszkli). Na patelni rozgrzej łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę do garnka z kabaczkiem. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Dusimy leczo pod przykryciem aż cukinia będzie miękka. Ewentualnie możemy nieco podlać wodą, by nam danie nie przywierało do garnka. Na sam koniec dodajemy paprykę słodką oraz świeżo posiekaną bazylię i tymianek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Leczo idealnie smakuje z białym pieczywem lub ryżem. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę. Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.
Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.