czwartek, 6 października 2016

Ciasto na pierniki za kruche

Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Najlepszy przepis na pierniki!


Ciasto na pierniki za kruche

Wcale nie za twarde i kruche ale dodałam kakao i wiecej przyprawy piernikowej. Pierniczki wyszły przepyszne! C i skrócić czas na 6min, bo pierwsza blaszka mi się przypiekła. CIASTO JEST ZA MIEKKIE DO WALKOWANIA ! Przepyszne korzenne pierniczki, które nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć. Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne.


Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. A ciasto kruche to mąka, cukier, jajka (jeszcze lepiej same żółtka) i masło (mnie lepiej wychodzi na margarynie), ewentualnie zapach, i używa się go na małe cienkie ciasteczka (które piecze się krótko - do lekkiego zrumienienia). Ważne jest, żeby te ciasta szybko zagnieść z produktów o temperaturze pokojowej a potem conajmnie na. Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Lukrujemy pierniki dopiero po całkowitym wystygnięciu.


Można przechowywać je w szklanym słoju lub metalowej puszce. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Zniknęło u mnie błyskawicznie. Sezon na śliwki trwa w Polsce mniej więcej od sierpnia do października. W tym czasie zawsze mamy pod dostatkiem tych owoców, które świetnie nadają się nie tylko do zrobienia przepisu na ciasto kruche ze śliwkami, ale również możemy wykorzystać je w przetworach, zrobić z nich knedle lub wykorzystać do nalewki.


Każde ciasto piecze się w zależności z czym jest robione , bo same ciasto kruche jest tylko spodem lub w zależności od wykończenia np. To dzięki niemu pierniki są kruche, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Nie ma nic gorszego niż ciasto kruche, które jest twarde jak deska.


Co zrobić, aby ciasto do tarty lub szarlotki było kruche i miękkie? Ciasto na pierniczki to podstawa! Do ciasta użyj tylko żółtek, białka sprawią,że będzie twardsze. Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki.


Zgodnie z tradycją, powinniśmy zacząć je robić z dużym wyprzedzeniem, aby ich smak mógł w pełni się rozwinąć. Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Śliwki zdominowały straganany na pobliskich targach, więc nie mogłam odmówić sobie jednego z naszych ulubionych wypieków. Połączenie ich z kruchym ciastem to już oczywiście klasyka, ale dodatek cynamonu sprawił, że powoli wkraczamy w jesienne smaki. Idealna baza dla szarlotek, do sezonowych owoców czy babeczek z kremem. Sprawdzone przepisy na delektujemy to niepowtarzalność smaku oraz zapewnienie kruchej struktury produktu.


Ciasto na pierniki za kruche

Pulchne lub kruche, gorące lub serwowane na zimno, za to zawsze intensywnie pachnące korzennymi przyprawami – pierniki niezmiennie budzą skojarzenia ze świętami Bożego Narodzenia. Warto przyrządzać je także na co dzień. Z powodzeniem sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Może za dlugo ugniatam ciasto?


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniki kruche. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dobrze początkowo połączyć składniki za pomocą noża – pokroić drobno kostkę do pieczenia, wymieszać ją z mąką i dopiero wtedy wyrobić szybko ręcznie, zagniatając ciasto w gładką kulkę.


Następnie zawiń je w folię aluminiową i włóż je na jakiś czas do lodówki. Po wyjęciu ciasto ma konsystencję plasteliny i można wycinać praktycznie dowolnie cienkie pierniczki o dowolnych kształtach. Choć tu może trochę łatwiej, to w końcu nie jest kruche ciasto.


Mocno orzeźwiające i mocno kwaskowe ciasto kruche z czarną porzeczką. Smak czarnej porzeczki jest bardzo wyrazisty, dlatego kto nie przepada za tymi owocami ciasto może upiec z wiśniami lub śliwkami. Spróbuj oderwać kawałek ciasta i dosypać mąki i sprawdż jak się zachowuje jeśli OK to dosyp mąki do całości ciasta. Foremką wycinamy kształty.


Ciasto na pierniki za kruche

Podpowiedź: U mnie wyszło ok. Pieczemy w nagrzanym piekarniku minut temperatura 150- 1storni. Kiedy pierniczki będą zimne dekorujemy wg, uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty