czwartek, 13 października 2016

Jak przechowywać pierniczki po upieczeniu

Jak zrobić miękkie pierniki bożonarodzeniowe? Jak upiec miękkie pierniczki świąteczne, które nie twardnieją? Dodatek korzennych przypraw i miodu w tradycyjnych przepisach sprawia, że pierniki są dość twarde po upieczeniu i potrzebują nieco czasu (a czasami domowych sposobów), by zmiękły. Jednak po zrobieniu warto zadbać o to, by nie straciły za szybko swoich właściwości.


Zobacz jak je prawidłowo przechowywać! W czym przechowywać pierniki? Do tego celu najlepiej nadają się szklane słoiki i metalowe puszki. Jak przechowywać pierniki, aby były miękkie? Tradycyjne pierniki, te, które nadają się do powieszenia na choince, są po upieczeniu twarde.


Jest to spowodowane faktem wykorzystania miodu do ich przygotowania. Dzisiaj pierniczki idealne dla spóźnialskich:-). Robi się je bardzo szybko, a w piekarniku za sprawą drożdży rosną jak oszalałe!


Domowe porady Jak i gdzie przechowywać jajka ? Piekę je niezmiennie co roku od paru lat. Cieszą się niesłabnąca popularnością ;) Choć zazwyczaj w tym bogactwie rozmaitości robię je z. Właśnie upiekłam dwa wygląda,że pyszne pierniki ;-) Chciałabym je przechować do Świąt i zastanawiam się w co najlepiej zawinąć i gdzie trzymać-w ściereczkę i do szafki kuchennej? Ewentualnie po wystudzeniu możemy dekorować różnymi ornamentami i zawijaskami. Moje pierniczki były dosyć cienkie, pieczone w dobrze rozgrzanym piekarniku.


Wystarczy im minut, a czasami nawet mniej. Z podanych proporcji wychodzi ok. Po upieczeniu pysznych, aromatycznych pierników przychodzi pora na ulubiony etap pracy nie tylko dzieci – dekorowanie. Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu i po zmięknięciu pierniczków. Pięknie ozdobione ciasteczka stanowią wspaniałą ozdobę świątecznego stołu i choinki.


Jak przechowywać pierniczki po upieczeniu

Możemy je również podarować bliskiej osobie, ponieważ prezentują się wręcz bajecznie. Bea, gdzie nie spojrzę to wszyscy właśnie pieką pierniki i pierniczki z podanego przez Ciebie przepisu:) Jak może pamiętasz, ja także po raz pierwszy postanowiłam upiec taki tradycyjny piernik. Ciasto leżakowało w lodówce ponad tygodni.


Jest aromatyczny i bardzo specyficzny. Nie ma co się oszukiwać, pierniczki przygotowane w ostatniej chwili przed. Piernik po upieczeniu można.


Dla nich wycinanie kształtów ciasteczek foremkami, a szczególnie dekorowanie upieczonych już pierników to prawdziwa frajda. Warto więc wykorzystać ten czas i piec pyszne pierniczki jak często się da :) Mamy dla Was przepis na przepyszne, od razu po upieczeniu miękkie świąteczne pierniki. Są one zupełnie nie wyczuwalne, w moim domu też nikt nie zgadł, że pierniczki mają je w składzie. Jest to chyba najlepszy przepis na mięciutkie pierniki jaki do tej pory przetestowałam.


Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Bardzo dobre pierniczki, mięciutkie zaraz po upieczeniu. Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy, ale teraz już wiem, że nie ostatni.


Właściwie to robiliśmy, wspólnie z dziećmi, które przy samodzielnym ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę. Po upieczeniu i przestudzeniu pierniczki świąteczne są od razu gotowe do jedzenia. Przepis z bloga Moje Wypieki. Te pierniczki są pyszne nawet bez żadnych ozdób. Przyprawy korzenne dobrane zostały tak, by pierniczki smakowały zarówno dzieciom, jak i dorosłym.


Jeśli chodzi o dekorację, to polecam posmarować pierniczki roztopioną, gorzą czekoladą. Szybkie pierniczki - możemy je upiec nawet w Wigilię rano, a na święta będą idealne :-). Miękkie od razu po upieczeniu.


Jak przechowywać pierniczki po upieczeniu

Co zrobić, by pierniczki zmiękły? By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy).


Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty