Kolorowa marchewka z groszkiem - przepis i film wideo krok po kroku jak powstaje groszek z marchewką na obiad. W garnku roztapiamy masełko i dodajemy marchewkę z groszkiem oraz cukier. Następnie dolewamy gorącej wody tak aby przykryła nam warzywa. Dusimy pod przykryciem ok min do miękkości warzyw.
Dla mnie marchewka z groszkiem jest jak sygnał, że zbliża się obiad. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dusić pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Pod koniec dodać odsączony groszek, cukier i sól. Możesz ją jeść samą, podać do obiadu lub nawet dodać do zupy.
U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ziemniaków, frytek. Polecam, bo jest naprawdę pyszne. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj całość, aż pojawi się charakterystyczna piana.
Tak przygotowaną zasmażką zapraw marchewkę z groszkiem. Raz na jakiś czas, przyznam, że niestety dosyć rzadko, przygotowuję zasmażaną marchewkę z groszkiem do obiadu. Dodaj wodę z gotowania i warzywa. Kolejny dodatek do obiadu, tym razem duszona marchewka z zielonym groszkiem. Co prawda na rynku są dostępne gotowe mrożonki, które wystarczy tylko odpowiednio sprawić, ale ja wolę przygotowywać potrawy na ogródkowych warzywach.
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na duszoną marchewkę. Dzisiaj pokażę wam, jak w prosty i. Smakuje obłędnie i pięknie wygląda. Dramatka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ważne że smacznie!
MARCHEWKA Z GROSZKIEM DO OBIADU – PRZEPIS Składniki: Zobacz więcej. Gdy jest płynne dodaję mąkę i mieszam smażąc przez minutę. Zasmażkę wlewam do gotującej się marchewki z groszkiem. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Jest prosta w przygotowaniu.
Używając mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem zrobicie ją jeszcze szybciej. Dla większości z nas marchewka z groszkiem na ciepło to potrawa kojarząca się z dzieciństwem, domowym jedzeniem albo wręcz przeciwnie – jedzeniem stołówkowym. Podobnie jak surówka z buraczków czy mizeria gości w menu każdego baru mlecznego, a te są teraz w modzie.
Bezsprzecznie jest jednak symbolem prostego i zdrowego dania, które pasuje do wielu mięsnych specjałów. Tradycyjna marchewka z groszkiem jest bardzo delikatna i kremowa. Dobrze współgra z ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub serwowanych w formie purée), pasuje też do potraw mącznych i jest bardzo smaczna z dodatkiem chleba.
Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie świeżych warzyw, wykorzystaj mrożoną mieszankę marchewki i groszku. Pomiędzy filety wsypać marchewkę z groszkiem i na większym ogniu gotować bez przykrycia przez około 7- minut (w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę). Dodać śmietankę wymieszaną z obydwiema mąkami.
Wodę zagotowujemy, wrzucamy do niej marchewkę z groszkiem, cukier i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (u mnie to trwało ok minut). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, smażymy pół minuty. Wystarczy oba warzywa poddusić na patelni i dodać nieco masła, by otrzymać wyjątkowo delikatny dodatek do obiadu. Można ją podawać w formie bardziej lejącej lub gęstszej. W przypadku drugiej opcji wystarczy przygotować zasmażkę i dodać do marchewki.
Doprawić solą i pieprzem, dodać marchewkę z groszkiem (bez rozmrażania), smażyć przez - minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok.
Odstawić z ognia, dodać mleko, wymieszać. Do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z zupy ciągle mieszając. Jak zrobić dobrą marchewkę z groszkiem- przepis.
Przykryć pokrywką, zagotować, przestawić na najmniejszy palnik i zmniejszyć ogień do minimum. To prawdziwa klasyka gatunku polskiej kuchni. Dla mnie jest cudownym wspomnieniem dzieciństwa. Przepis na marchewkę z groszkiem. Wyśmienicie pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych z ziemniakami.
Mój ulubiony dodatek do obiadu. To sprawdzony przepis babci na porcję warzyw do drugiego dania - marchewka z groszkiem pasuje do ziemniaków, kotletów mielonych, a także drobiu. Sekret smaku to zasmażka, która niestety dodaje warzywom kalorii, ale mimo to od czasu do czasu marchewka z groszkiem w takiej wersji może pojawić się w naszym jadłospisie. Od czasu do czasu zamieszaj. Najlepszą przygotowuje babcia Zosia.
Taka marchewka stanowi świetny dodatek do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.