wtorek, 4 października 2016

Leczo z mięsem i pieczarkami

Durszlak - leczo z miesem mielonym pieczarkami papryka. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.


Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.


Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. W Polsce często dodaje się cukinie oraz bakłażany.


Leczo z mięsem i pieczarkami

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy ok. Następnie wkładamy cebulę i razem z mięsem smażymy ok. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy kolejne min.


Gdy doskwiera głó a brak czasu na szykowanie wykwintnych potraw, doskonale sprawdzi się leczo. Pyszne leczo z mielonym mięsem. Umyte pieczarki oraz parówkę kroimy w grubsze plasterki.


Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy. Sprawdź jak przygotować bezmięsną wersję węgierskiego leczo, z pieczarkami, papryką, cebulą i przyprawami.


Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę.


Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Jeśli chcemy wekować leczo z mięsem, to trzeba je pasteryzować dwa razy (a nawet trzy). Między pasteryzacją należy trzymać słoiki w temperaturze pokojowej, żeby ‚wykiełkowały’ przetrwalniki bakterii, które ubijemy przy kolejnej pasteryzacji. To tak przeciw zatruciu jadem kiełbasianym. Rolada serowa nadziewana mięsem mielonym i pieczarkami.


Karczek zapiekany z ogórkami konserwowymi i cebulką w ketchupie. Mandarynkówka na bimbrze. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Poniżej znajdziecie najlepsze przepisy na leczo! Klasyczne z papryki i kiełbasy, ale i pyszne wegetariańskie z cukinią i pieczarkami.


Smakuje wyśmienicie a nasza wędlina nadaje mu wspaniały wędzony posmak. Możemy przygotować je z dodatkiem różnorodnych warzyw, czy grzybów. Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. U nas leczo z makaronem występuje zazwyczaj w formie wege obiadowej, takiej prostej, bez nadpęcia i spięcia.


Leczo z mięsem i pieczarkami

Ponieważ u nas chętnych na kiełbasę nie ma, no ale na warzywa wszyscy bez wyjątku, to jedyne właściwe powstało wegetariańskie leczo z makaronem. Leczo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami. Paprykowe leczo z mięsem mielonym papryki myjemy, oczyszczamy kroimy w dużą kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić.


Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, przełożyć do cebuli i razem smażyć. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Tworzymy ją z pasją dla tych, którzy tak jak my, kochają gotować i piec.


Znajdziesz tu moc inspiracji na każdą okazję, stworzysz własną książkę kulinarną, a także poznasz sporo kulinarnych porad i trików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty