czwartek, 13 października 2016

Drożdżowe bułeczki przepis

Moje ulubione bułeczki drożdżowe na słodko, które można przygotować na wiele sposobów, a raczej na wiele smaków. To są super szybkie bułeczki drożdżowe, ponieważ wszystko szykujesz w jednej misce. Do zaczyny dodajesz resztę składników i wszystko wyrabiasz na gładkie ciasto. Jeśli podaje Pani w przepisie g drożdży to pozostałe składniki na zaczyn mam pomniejszyć proporcjonalnie? Kolejne pytanie: jeśli w przepisie na bułeczki jest szklanka mleka lub innego składnika np mąki to czy jest ilość łączna na zaczyn i ciasto?


Mogą być do kanapek, a można je też zjeść po prostu same do szklanki zbożowej kawy czy kakao. No i żadne bułeczki sklepowe nie dorównują im w puszystości. Po prostu są to pyszne puszyste bułeczki.


Jeśli jeszcze nie jedliście takich bułeczek to bardzo zachęcam. Pulchne, miękkie z dodatkiem słodkiej kruszonki. Na każdy kawałek nakładałam konfiturę, formowałam w kulkę i układałam na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Tak przygotowane bułeczki odstawiłam jeszcze na min. Przepis ze strony kwestiasmaku.


Drożdżowe bułeczki przepis

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp. Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, o charakterystycznym zapachu, w połączeniu z kwaskowatymi śliwkami i chrupiącą kruszonką smakuje wyśmienicie. Drożdżowe, miękkie, puszyste bułeczki mleczne.


Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy jako przekąska. Pyszne z masłem, dżemem, miodem, serkiem białym. Lepsze jagodzianki niż ze sklepu. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około minut.


Mój przepis na bułki drożdżowe jest prosty, składa się ze standardowego ciasta drożdżowego, rodzynek sułtańskich, które możecie lekko zamoczyć w wodzie żeby lekko napęczniały i dodać je do ciasta (oczywiście należy je odcedzić przed wymieszaniem z resztą składników). PRZYGOTUJ piekarnik rozgrzany do temperatury. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozetrzyj z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki.


Przygotowanie dania jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie bez wyrabiania!) Przygotuj składniki - wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Dodaj łyżki mleka, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na około. W weekend zawsze gości u mnie na stole coś słodkiego.


Czasem jakieś ciasto, czasem ciasteczka, czasem bułeczki. W zależności od humoru, smaków i życzeń domowników :) Jednym z przepisów do których regularnie wracam są bułeczki drożdżowe z kruszonką. Bardzo smaczne, aromatyczne, świeże bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Piekłam je w tym tygodniu już trzy razy. Wyglądają fantastycznie.


Jutro znajdziecie multum pomysłów na domowe pączki, dlatego ja przygotowałam coś podobnego w temacie, ale jednak innego. Oto domowy przepis na słodkie bułeczki drożdżowe! Lekko słodkie , mięciutkie , najlepsze tuż po upieczeniu. Ciasto jest dość gęste, ale elastyczne, nie klei się do rąk, dlatego nie ma potrzeby podsypywania dodatkowo mąką. Z ciasta dobrze wyrabia się i formuje okrągłe bułeczki.


Domowe jagodzianki to miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Pyszne, domowe, pszenne bułeczki na śniadanie. Masz ochotę na świeże bułeczki z rana? Proponujemy upiec wieczorem takie bułeczki, a rano będziemy mieć znakomite śniadanie.


Porcja na średnich bułeczek. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Słodkie bułeczki cynamonowe jak w słynnej sieciówce z kawą :-) Lekko ciągnące się, wilgotne i mięsiste ciasto przesycone aromatem cynamonu, wanilii i cytryny. Udadzą się każdemu, bo można użyć wygodnych drożdży instant.


Ciasto jest gotowe do pieczenia po zagnieceniu, wyrośnięciu i uformowaniu, nie trzeba go schładzać w. Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj. Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie. Ciasto drożdżowe z marmoladą, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe z kruszonką - każde z nich ma swój wyjątkowy charakter.


A jeśli mamy ochotę na nieco mniejsze smakołyki, przygotujmy rogaliki drożdżowe lub drożdżowki z serem, dżemem, owocami lub innym pysznym nadzieniem. Sposób przygotowania: Drożdże wymieszaj z cukrem, dwoma łyżkami mleka i łyżką mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia. W misce umieść wszystkie składniki, dodaje zaczyn i wymieszaj a następnie wyrabiaj przez kilka minut i ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty