Czernina jest jedną z najstarszych zup polskich. Sprawdź, jak zrobić tradycyjną staropolską czerninę, zwaną też czarniną albo czarną polewką. Dzisiejszy przepis dla wielu z was będzie kontrowersyjny, ale to smak ,wspomnienie z domu mojej babci.
Zupa, która do dziś budzi wiele kontrowersji. A to ze względu na główny składnik, z którego jest przyrządzana. To esencjonalny rosół i krew kaczki, kury lub królika. Opis przepisu: Autor: JoannaJoannaJoanna Wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych czernina, to zupa, którą gotujemy na bazie rosołu, ale z dodatkiem krwi – kaczej, króliczej lub kurzej. Czarna polewka ma słodko-kwaśny smak, bo dodajemy do niej ocet i cukier, które zapobiegają krzepnięciu krwi.
Czerninę z kaczki zagęszczamy także tłustą śmietaną i doprawiamy do smaku. Dla niektórych z Was będzie to kontrowersyjny przepis, ale dla mnie nie. Myślę, że lubię czerninę, ponieważ jest ona wspomnieniem mojego dzieciństwa. To wspomnienie obiadów niedzielnych u mojej babci, która serwowała kaczkę nadziewaną siekanym i. Do słoika nalewamy około ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. Proponujemy przepis na czerninę, zupę wymagającą kunsztu i cierpliwości.
Ale niezrównany smak czerniny wynagrodzi wszystko. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni. Zupa powinno być słodko-kwaśna.
Obserwuj autora Usuń z ulubionych Dodaj do ulubionych Jeszcze nie wypróbowany Oznacz jako wypróbowany Wyślij wiadomość autorowi Drukuj. Polecane przepisy: czernina zupa okrasy Zobacz więcej. Zaprawkę wlewamy go rosołu i zagotowujemy.
Wyłączamy gaz i doprawiamy. Majeranek, sól, jeśli trzeba to sokiem z cytryny (jeśli krew była zbyt mocno zakwaszona to lepiej nie), cukier, maggi. Do czerniny podaje się różnego rodzaju kluski, mogą być to np.
Danie dobrze komponuje się też z makaronem, pyzami, gotowanymi ziemniakami lub kromkami wiejskiego chleba. Ze względu na dużą ilość warzyw i mięsa, zupa ta może stanowić samodzielne danie obiadowe. Aha, inne nazwy czerniny to czarnina i czarna polewka (znana z Pana Tadeusza). Czy czernina to czarna polewka?
Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę! Jackowi, czarną podano polewkę!
Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają. Warto próbować nowych smaków i być nieco szalonym. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii zupa czernina.
Dawniej używano też krwi gęsi. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadają czerninie cukier i ocet (zmieszane z krwią, żeby zapobiec jej skrzepnięciu). Z pewnością warto choć raz wypróbować ten przepis, by przekonać się, że zupa na słodko także może być sycąca i smaczna.
Domowa zupa z selera i ziemniaków: przepis. Rozśpiewany właściciel z Radziejowa. To, co stanowi esencję jej smaku, jednych przyciąga drugich odpycha, gdyż kwintesencją zupy jest aromatyczny rosół ugotowany najczęściej na kaczce doprawiony kaczą krwią. Ugotowany wywar przelej przez sito po czym dopraw solą i pieprzem, do tak doprawionej bazy dodaj suszone grzyby i wędzone śliwki, po 30min całość zagotuj. Krew zakwaszoną octem wymieszaj z mąką i zahartuj w odrobinie gorącego wywaru.
Tak przygotowaną zawiesiną zagęść zupę i podawaj ją z kawałkami mięsa i kawałkami warzyw z. Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami i suszem owocowym ugotować do miękkości, dodać przyprawy. Wyjąć mięso, uzupełnić wodę która się wygotowała, mąkę wymieszać z krwią, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyła, doprawić octem , cukrem i solą do smaku. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Krew w kuchni czyli czernina i krwiste naleśniki.
Dodał, że podobne naleśniki spotkać można do dziś także na terenach zamieszkanych niegdyś przez inne ludy bałtyckie, w tym na Litwie, a także w krajach skandynawskich. A z czym najczęściej się ją podaje i jak powinna smakować opowiada rodowita mieszkanka Wielkopolski - pani Ludwika. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa czernina z gęsi. Kaczka jest drugim ptakiem domowym hodowanym na Pomorzu zaraz po gęsi.
W Bedekerze Kaszubskim odnajdujemy przepis, zgodnie z którym czôrninę sporządza się z krwi gęsi, kaczki lub indyka z dodatkiem suszonych grzybów, owoców, gęsich podrobów, marchwi, włoszczyzny, soli, octu i. Aby skosztować staropolskiej czerniny, należy zaopatrzyć się w składniki, niezbędne do jej przyrządzenia, ugotować zupę oraz przygotować kluski kładzione. W serwisie Gloswielkopolski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.