piątek, 12 maja 2017

Leczo jak doprawić

Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Dusić jeszcze minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką. Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Leczo jak doprawić

Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.


Leczo - danie proste i smaczne. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. Oczywiście, że można zamrozić, ja czasami też gotuję więcej i małe porcje zamrażam. Później jest nawet lepsze. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Zacznij od przygotowania cukinii z przyprawami. Ponieważ szykuję leczo z dużą ilością cukinii i to cukinia gra tu najważniejszą rolę, to lubię ją odpowiednio doprawić. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat.


To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Nie da się zaprzeczyć, że dobre leczo powinno być wyraziste i pikantne. Czosnek wręcz idealnie nadaje się do podkreślenia smaku tego mięsno-warzywnego dania. Aby doprawić leczo, najlepiej drobno posiekać kilka ząbków czosnku i delikatnie podsmażone na oliwie dodać do potrawy. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo!


Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Następnie dodać paprykę, potem cukinię (w kostkę). Pomidory sparzyć, obrać i dodać do lecza. Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Dodać koncentrat lub pastę pomidorową.


Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodatkowo możemy doprawić leczo małą ilością zasmażki. Taka ilość dodaje smaku, ale nie zagęszcza samego leczo. Najlepiej leczo ugotować dzień wcześniej lub kilka godzin, aby nabrało smaku.


Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Wszystko razem dusić dotąd aż cukinia będzie lekko miękka. Nakładać do słoików i pasteryzować min.


Leczo jak doprawić

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, zeszklić cebulę. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Jak już pisałam, w każdym domu leczo jest nieco inne. Innych przypraw użyjemy do leczo z wołowiną, a innych do leczo z mięsem wieprzowym.


Już choćby sól – wołowiny nie należy solić w trakcie gotowania. Bardzo ważne jest, aby leczo dobrze, konkretnie doprawić. Zrobiłam to leczo wczoraj w nocy i dzisiaj wzięłam do pracy na lunch i muszę powiedzieć, że było tak sycące, rozgrzewające, no po prostu idealne na tę porę roku, że zjadłam je bez dodatku chleba czy ryżu. Aż jestem zdziwiona, że wystarczyło mi za kompletny obiad i nic nie musiałam po tym leczo jeść.


Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Doprawić potrawę szczyptą ostrej i słodkiej papryki. Smażyć, aż sos stanie się gęsty. Cebulę można przesmażyć z g posiekanej słoniny. Do leczo można dodać 2g pokrojonej na plasterki kiełbasy i dusić razem minut.


Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie Zgłoś błąd w przepisie papryką bakłażanem leczo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty