środa, 31 maja 2017

Leczo na zimę do słoików

Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.


Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody.


Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Kiedy robię leczo nie mam co prawda dokładnych proporcji, do przepisu postanowiłam ich użyć aby mniej więcej było wiadomo ile cze Zobacz więcej. Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchenny bałagan.


Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików. Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok.


Pycha min łatwe przystępne. Też robię takie leczo na zimę. Przetwory Marynowana papryka z cukinią do słoików na zimę. Super, że można cieszyć się smakiem własnych warzyw nawet zimą.


Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią.


Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać. Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików! Naprawdę nie trzeba nic więcej!


Pamiętaj tylko, aby wkładać gorące leczo od razu do słoików i dobrze zakręć wieczka. Powodzenia i pozdrawiam! W tym materiale zgromadziłyśmy tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki.


Zaczynamy od dżemu z papryki, następnie proponujemy paprykę w oliwie, leczo z papryki, pastę z papryki i sałatkę z papryki do słoików. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiki na dekielkach czyli do góry dnem. Jeżeli chcemy przetrzymać na zimę musimy pasteryzować.


Składniki na słoików 550ml: średnia cukinia (ok. kilograma) cebule papryki (u mnie czerwone) średnich marchwi. Kiedy już ostygną, wkładamy do dużego garnka z. Do wyparzonych, czystych słoików nakładamy gorące Leczo, na wierzch do każdego słoika wlewamy po łyżce stołowej oleju i szybko natychmiast zakręcamy. Cukinia na zimę jako dodatek do obiadu. Podobnie może zostać przygotowana.


Do wykonania smacznej i pożywnej sałatki warzywnej do słoików potrzebujemy dorodnej cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Poniżej znajdziesz najbardziej popularne przepisy na przetwory z cukinii na zimę. Wszystkie z proponowanych przez nas. Sałatka pasuje do dań mięsnych i jarskich. Nakładam gęste leczo do słoików i jeśli jest za dużo sosu nie wylewam i robię z niego marynatę do papryki.


Leczo na zimę do słoików

W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam cebulę. Udusiłam warzywa na półtwardo. Dodawałam po kolei: paprykę, kabaczka, marchewkę, pomidory.


Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Doskonale leczo smakuje późnym latem i jesienią, gdy pomidory i papryka jest najtańsza. A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Jak zrobić leczo na zimę? Robię leczo na zimę z wszystkich składników, oprócz kiełbasy, Wkładam je do wyprażonych słoików, pasteryzuję minut do godziny. Nigdy nic mi się nie zepsuło. Potem tylko ja otworzę słój, dodaję kiełbasę. Podaję z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, frytkami z selera itp z pieca czy z ryżem.


Razem z Mamą i Babcią naprodukowałyśmy ogromną liczbę słoików z rozmaitymi sałatkami, powidłami, kompotami, które idealnie sprawdzą się zimą. Wczoraj i dzisiaj smażyłyśmy śliwki na powidła i. W ostatnich dniach moja kuchnia przekształcona została w fabrykę przetworów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty