Dużo maku owinięte wyśmienitym ciastem krucho-drożdżowym. Nadzienie z suszonymi owocami i nutą koniaku smakuje doskonale! Taki makowiec na świątecznym stole z pewnością zrobi wrażenie! Przepis na makowiec zawijany.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody.
Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z. Z rozdrobnionych drożdży, g drobnego cukru, łyżka mąki oraz ok. Makowiec na drożdżowym spodzie. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, g drobnego cukru, jajko, rozczyn, ml letniego mleka oraz 1g roztopionego masła. Jak będzie letnie dodajemy sypki budyń,oraz bakalie.
Tak przygotowana masę wykładamy na ciasto drożdżowe,na wierzch sporządzamy Kruszonkę: wszystkie składniki razem wymieszać,można kruszyć na mak lub kłaść,(w palcach zgnieść), i układać na cieście tą kruszonkę. C w zależności od mocy piekarnika. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Ja zazwyczaj pozostawiam go na sam koniec świątecznych wypieków, ponieważ lubię świeże drożdżowe ciasto :-). Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około godziny przed podaniem.
Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Czas przygotowania: min. Miałam ogromną ochotę na makowca, ale ciasta drożdżowego nie chciało mi się robić.
Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego. Poznaj smaczny przepis na makowiec drożdżowy oblany białą czekoladą – tradycyjny wypiek na Wigilię, który zachwyci zgromadzonych przy stole gości! W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Ciasto drożdżowe z makiem! Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika.
Coraz rzadziej przygotowujemy go jednak samodzielnie - może czas to zmienić? Radzimy, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe na makowiec. Z tym przepisem to proste.
Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Jump to Recipe Komentarze (0) Polub 2. Uwielbiam makowce, te tradycyjne zwijane i takie jak ten. Jeśli lubicie makowce, ( chyba większość osób lubi ;) ) i macie problem ze zrobieniem równych, ładnych strucli makowych to ten przepis będzie dla Was idealny.
Z każdym dniem makowiec jest smaczniejszy. MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta. W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Szarlotka na drożdżowym cieście.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.