poniedziałek, 8 maja 2017

Leczo z pomidorów z puszki

Przygotowałam dzisiaj dla nas leczo z fasolą, wegetariańskie, bez kiełbasy. Dla znajomych za to leczo z fasolą i kiełbasą chorizo, tak, jak lubią najbardziej. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


Leczo z pomidorów z puszki

Polecam podawać leczo z bagietką. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. A ze sa bardziej kaloryczne-to kara za brak wyobrazni.


Sernk tez mozna zrobic z truskawkami np zalac galaretka,lub z zapieana beza na wierzchu. W zasadzie możemy wrzucić. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Wówczas dodaj do garnka więcej pomidorów, soku z pomidorów, passaty czy też pomidorów z puszki.


Aby leczo było bardziej kwaśne możesz dodać sok z cystyny lub koncentrat pomidorowy. Takie leczo możesz jeść samo, bez żadnych dodatków. Bardzo dobrze smakuje też z kromką pieczywa, z ryżem lub ulubioną kaszą. Pomidory z puszki wymagają krótszej obróbki, szczególnie kiedy korzystacie z wersji krojonej.


Z wykorzystaniem blendera lub końcówki blendującej przetrzyjcie zupę na krem. Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. To jeden z moich ulubionych obiadów, dlatego w sezonie robię go kilka razy. Rozważam też czy nie wpakować leczo do słoików lub część zamrozić?


Leczo z pomidorów z puszki

Mam tak dużo cukinii, że nie jesteśmy w stanie przejeść jej na bieżąco. Następnie dodać pomidory siekane z puszki Develey. Przyprawiamy tymiankiem, bazylią oraz solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy pod częściowym przykryciem przez ok.


Po tym czasie próbujemy czy leczo jest odpowiednio doprawione. Leczo z pomidorami z puszki 23. Nie ma sensu spierać się na ten temat. Ugotowane późną jesienią, zimą czy na wiosnę nie będzie miało pełnego smaku wygrzanych w słońcu pomidorów i papryk.


Poza sezonem na paprykę i pomidory smak jest płaski, więc trzeba go nierzadko ratować pomidorami z puszki lub z koncentratu. Pamiętajcie, że leczo z cukinii to warzywa z sosem, a nie jakaś gęsta papka z rozgotowanymi warzywami, zaraz dowiecie się jak ugotować leczo, aby się nie rozgotowało. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Tworzymy ją z pasją dla tych, którzy tak jak my, kochają gotować i piec. Znajdziesz tu moc inspiracji na każdą okazję, stworzysz własną książkę kulinarną, a także poznasz sporo kulinarnych porad i trików.


Uniwersalny sos pomidorowy, idealny na sezon jesień - zima, z pomidorów z puszki. Z pewnością każdy robi taki sos po swojemu, ja polecam wersję z selerem naciowym, winem i masłem. Sos możecie wykorzystać np.


Ten koncentrat jest produkowany z pomidorów najwyższej jakości: starannie wyselekcjonowanych, soczystych, dojrzewających w pełnym słońcu i bez dodatków chemicznych. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem.


Dusimy kolejne minut i odstawiamy. Podajemy posypane natką pietruszki z bagietką. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw.


Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Z bazylią i serkiem mascarpone. To najprostszy sposób na szybki i zdrowy posiłek z wykorzystaniem pomidorów w postaci passaty w butelce lub w kartonie, ewentualnie dobrych pomidorów z puszki (najlepiej pelati).


Często pytacie o te produkty, więc jest okazja aby temat przypomnieć i uporządkować. W Polsce często dodaje się cukinie oraz bakłażany. Trzeba je tylko dłużej gotować, do momentu odparowania nadmiaru wody z. W sezonie zamiast pomidorów z puszki można dodać te świeże.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty