Gdy byłam dzieckiem, wtedy smalec z cebulą i jabłkami często pojawiał się na naszym stole. Domowy smalec z cebulą i czosnkiem lub cebulką i jabłkiem jest fantastyczny z pajdą świeżego chleba. Mój przepis na wiejski smalec, to bardziej skwarki w smalcu, ponieważ w moim smalcu jest więcej skwarek oraz kawałek cebulki i jabłka niż samego smalcu. Wpadłam na przepis bo właśnie mi się zachciało smalczyku i będę robić.
Stół staropolski również. W końcu jednak muszę spróbować. Lubię skwarki z wierzchu chrupiące.
Domowy smalec przepis: Zmieloną w maszynce do mięsa słoninę należy smażyć na małym ogniu na dużej patelni, aż do wytopienia się dużej ilości tłuszczu. Nastepnie dodac obrany i zmiazdzony czosnek, sol i majeranek, smazyc jeszcze min. Co jakis czas smalec przemieszac wtedy skwarki i cebulka nie osiada sie na spodzie. Wieprzowy smalec z mięsem nigdy nie wychodzi mdły.
Wręcz przeciwnie - jest aromatyczny, zaskakuje wyrazistym smakiem i tym, że wcale nie przypomina tradycyjnego smalcu. Smalec najlepiej smakuje z swiezym pieczywem. Sprawdź nasz przepis na pyszny smalec z mięsem, czyli doskonałe smarowidło do chleba.
Dodane przez Kurka_domowa w: Tylko o kuchni. O smalcu ze śliwkami nie słyszałam, ale znalazłam przepis z jabłkami. Słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno pokroić.
Przełożyć do głębokiej patelni lub jakiegoś garnka (można podlać kilka kropel wody, wtedy tak nie pryska przy smażeniu). Topić na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Topiona słonina ma bardzo wysoką temperaturę, dlatego przed dodaniem do smalcu cebuli, czosnku i startego jabłka warto zmniejszyć ogień lub zdjąć na chwilę garnek ze smalcem z palnika. Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem.
Przepis na smalec z cebulą i jabłkiem. Dzisiaj przygotowałam smalec z fasoli czyli taką pastę z fasoli na kanapki z różnymi dodatkami, do wyboru. Zależnie od tego, co lubicie można przygotować smalec z fasoli z jabłkiem, ze smażoną cebulą, z oszukanymi skwarkami z tofu, kaszą gryczaną, majerankiem i czosnkiem. Do tego oczywiście porcja białka, zieleniny lub kiszonek albo innych warzyw, gdy macie większą pulę.
Mleko (dosłownie jedną, dwie łyżki) dodajemy na sam koniec, gdy smalec jest gotowy do przelania do słoików. Jak zrobić wyśmienity domowy smalec ze skwarkami cebulą i czosnkiem do chleba i jako omastę do pierogów. Moje najlepsze przepisy.
DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Sprawdzony przepis na polski smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną mleka oraz majeranku. Właśnie taki domowy smalec ze skwarkami robiła moja babcia, teraz. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na smalec z mięsem i cebulką.
Smarowidło z boczku to po prostu taki smalec z dodatkiem mięsa. Stopiłam skrawki boczku, które były za małe na pieczenie czy wędzenie. Doprawiam ją tylko solą i pieprzem i nie dodaję już nic więcej. Jak skwarki (boczek) się lekko zarumienią, dodać drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż cebula nabierze złotego koloru.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Zatem nawet jeśli w kuchni jesteś laikiem, przygotowanie smalcu warzywnego, takiego jak smalec z fasoli, smalec z grochu czy smalec wegetariański z soczewicy, nie będzie dla Ciebie niczym trudnym. Jeżeli zastanawiasz się, z czym zjeść kanapkę, koniecznie wybierz smalec wegetariański.
Ponownie po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy.
Smakował wybornie i znikał w okamgnieniu. Krem budyniowy - przepis podstawowy. Duszona marchewka do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.