środa, 17 maja 2017

Jak zrobić leczo z kiełbasą i cukinią

Ja podsmażam cebulę na wytopionym boczku wędzonym. Muszę zrobić to leczo bo dawno nie jadłam. Wlasnie robię leczo z pani przepisu.


Jak widać na zdjęciu, leczo w moim wykonaniu nie przypomina rozmemłanej papki z większości przepisów na leczo dostępnych w sieci. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.


Przedstawiamy kilka przepisów na. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Jak zrobić leczo z kiełbasą i cukinią

Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Leczo - danie proste i smaczne. Niektórzy lubią dodać do lecza.


To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.


To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Prezentujemy przepis na leczo z cukinią. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Jak zrobić leczo z kiełbasą i pieczarkami x-news. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą.


Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Ja proponuję wersję lżejszą. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli.


Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec.


Z kolei jeżeli bez mięsa, to można wzbogacić jego smak słodką, wędzoną papryką w proszku. I ja właśnie tę drugą wersję przygotowałam. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej.


Jak zrobić leczo z kiełbasą i cukinią

Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Wszystkie składniki dusimy, aż powstanie zawiesisty sos. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy smalec lub podgrzewamy olej. Domowe leczo z cukinią i kiełbasą.


Sezon na cukinię zaczyna się mniej więcej od początku lipca i trwa do października. W tym czasie często przygotowuje się domowe leczo z cukinią i kiełbasą. Jest znacznie lżejsze od tradycyjnego bigosu i najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem dobrej wędliny. Usuń gniazda nasienne i pokrój w większa kostkę.


Papryki przekrój na pół. Bakłażana i cukinie pokrój na półplastry. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę pokrój w plastry.


W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwą i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.


Jak zrobić leczo z kiełbasą i cukinią

Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych. Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony. Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu.


Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty