Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Leczo jarskie z cukinią. Jeśli nie macie jej pod ręką, to wstrzymajcie się z przygotowaniem lecza do czasu, aż wyposażycie w nią swoją spiżarnię, można kupić ją na przykład tutaj. Dzisiaj zrobiłam na obiad i kolację leczo z cukinii, takie proste i smaczne.
Było już klasyczne leczo węgierskie przyrządzane z pomidorów i papryki, które podsmaża się na smalcu i dodaje kiełbasę lub boczek. Był przepis Tomka na leczo z cukinią i kiełbasą. Teraz pora na leczo w wersji wegetariańskiej. Obecnie kuchnia wegetariańska zyskuje na znaczeniu i cieszy się coraz większą popularnością.
Tym razem jest na bazie cukinii i papryki, choć nie zabraknie kilku. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat.
Blog kulinarny - przepisy leczo wegetariańskie Dzisiaj mam dla Was przepis na leczo wegetariańskie, czyli z leczo z warzyw bez mięsnych dodatków. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Wegetariańskie leczo z cukinii z fasolką szparagową – porcje po niecałe 3kcal każda.
Przykryj garnek i duś leczo na wolnym ogniu przez minut. Możesz je zrobić również w wersji z parówkami. Składniki i przygotowanie: Piecz bakłażany w piekarniku nagrzanym do 2stopni Celsjusza przez minut.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na jarskie leczo. Przed świętami na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na ciasto #128578; Przedstawiam Wam mój pyszny przepis na fit sernik piernikowy ze skórką pomarańczową i rodzynkami #128578; Mniam. Dzisiaj gotujemy leczo, żelazną pozycję letniego menu w wielu domach. Zobacz, jak zrobić leczo. I pewnie w wielu domach gotuje się je inaczej:) Ja też nie gotuję tego dania według jed.
Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Opis przepisu: Autor: WINIARY W upalne letnie dni idealnie sprawdzą się dania jarskie, obfitujące w soczyste warzywa.
Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk. Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Prezentujemy prosty w przygotowaniu przepis, który pomoże zrobić to pyszne danie dosłownie każdemu. Obok cukinii, na liście składników umieściliśmy również pokrewnego jej bakłażana.
Mamy w tym przypadku do czynienia z mało kaloryczną potrawą, gdyż jarskie leczo dostarcza jedynie około kalorii w 1gramach. Bigos z cukinii to nic innego jak właśnie tzw. Warto zrobić większą porcję, ponieważ smakuje tak samo dobrze zarówno w dniu, w którym je zrobimy, jak również w następnym. Moje jarskie leczo powstało pewnej jesieni, kiedy to nagle, podczas obiadu starsza latorośl stanowczo odmówiła miski tradycyjnego leczo, bo jak stwierdziła, przewracając łyżką w misce, jak łopatką w piaskownicy, że „ nie będzie jadła czegoś, co kiedyś miało mamę”. Placki z cukinii są proste i szybkie do przygotowania.
Jarskie leczo - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Lista przepisów na leczo jarskie z polskich blogów kulinarnych. Wystarczy tylko kilka składników i możesz wyczarować świetny obiad dla całej rodziny.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jest tak delikatna i wszechstronna, że staje się składnikiem wielu potraw w mojej kuchni. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku.
W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Piec na średnim ogniu pod przykryciem często mieszając. Paprykę i pomidory opłukać.
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.