wtorek, 2 maja 2017

Ryba po grecku na zimno

Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.


Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia.


Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Z zasady ryba po grecku najlepiej smakuje na zimno. Ogólnie ta potrawa potrzebuje czasu, żeby przegryźć się z otaczającymi ją warzywami. Ja standardowo takie danie szykuję na dni przed Wigilą i dopiero na pół godziny przed podaniem wyjmuję ją z lodówki.


Ryba po grecku na zimno

Od lat wszyscy goście są zachwyceni, więc polecam. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Pod koniec duszenia dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy.


Jeśli potrawa rybna wyda ci się za kwaśna, dodaj odrobinę cukru. Krok Ryba na ciepło i ryba na zimno jest już prawie zrobiona. Pozostaje ci tylko układać w naczyniu warstwami rybę i warzywa. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską.


Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły. Podlewamy przecierem pomidorowym, dodajemy ziele angielskie, sól, liść laurowy oraz pieprz. Sos nie powinien być mocno odparowany, ponieważ ryba wchłonie wilgoć i potrawa będzie zbyt sucha. Podawane są na zimno jako przystawki. Kolor i wygląd podobny, ale smak całkowicie inny.


Moja ryba po grecku to tradycyjny, rodzinny przepis. Ryba jest delikatnie oprószona cytrynowym pieprzem, przełożona gęstym,soczystym sosem z warzyw korzeniowych, dobrze doprawiona świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda!


No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi przygotujesz przepyszną rybę po grecku, która będzie super smaczną pozycją w menu na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość.


Najlepiej komponuje się z pieczywem jednak solo. Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Filet ryby przekładny jest d. Smaczna ryba z warzywami po grecku 15. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami.


Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Ryba w jarzynach na pomidorowo, znana wszystkim jako ryba po grecku to danie, które od lat zachwyca. Wybornie smakuje na zimno, ale na gorąco też ma swoich zwolenników.


Nie oznacza to jednak, że poza Świętami Bożego Narodzenia nie można jej przyrządzić i skonsumować na obia bądź kolację. Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu. Wypróbuj i ty przepis na rybę po grecku mojej mamy!


Ryba po grecku na zimno

Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Na dobre wpisała się do kanonu potraw kuchni polskiej. Przygotowana z obsmażonego w panierce, mące lub cieście filetu ryby o łagodnym smaku. Tradycyjne, polskie danie wigilijne - ryba po grecku - to filety rybne w sosie greckim.


Można ją podawać na ciepło, lub na zimno. Na sam koniec do warzyw dodajemy przyprawę maggi oraz przecier pomidorowy i wszystko delikatnie dusimy. Na przygotowane warzywa kładziemy rybę, którą przykrywamy kolejną porcją warzyw. Oczywiście to podstawowy przepis, z którego ryba po grecku siostry Anastazji będzie wyjątkowa. Ja osobiście jestem zwolenniczką tej pierwszej, ale jeśli zdecydujecie się na wersję na zimno, to radzę pokroić rybę na mniejsze kawałki i raczej pominąć panierkę z jajka i bułki, która pod wpływem leżenia w sosie może odejść od ryby.


Innym pomysłem jest też ryba po japońsku. To podobna propozycja, ale bardziej wyrazista i bazująca na innych warzywach - nie na włoszczyźnie, a ogórku i papryce. Zobacz przepisy na potrawy wigilijne z ryb na zimno. Potrawy wigilijne - śledź.


To jest jej ryba po grecku, pychota. Podaje na drugi dzień na zimno. Chciałbym jedynie dodać, że na potrawę ryba po grecku ze względów smakowych, najlepiej nadaje się świerzy Dorsz bałtycki lub z morza północnego, żadne ryby ciepłowodne, których kiepski smak.


Ryba po grecku na zimno

Taki domowy, wręcz dawny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty