wtorek, 2 maja 2017

Chrusty kruche

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na parę minut.


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Następnie uderzać w nie wałkiem (tyle czasu na ile nam starczy siły :)) aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Tak przygotowane wałkujemy cieniutko.


Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować.


Wyrabiane są ze śmietanowego zbijanego ciasta. Idealną kruchość mają te smażone na smalcu. Idealne faworki powinny być cienkie, Zobacz więcej. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu).


Podajemy sprawdzony przepis na delikatne i kruche faworki. Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY.


Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce. Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według Magdy Gessler.


Chrusty kruche

Kruche, lekkie, delikatne. Wideo Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z. Smażone faworki idealne na ostatni czy tłusty czwartek. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.


Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Usmażone z cieniutkiego ciasta. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany.


Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na.


Zapraszam dziś na tradycyjne faworki. Chrust pojawia się na stole podczas różnego rodzaju świąt, ale może okazać się również dobrą przekąską na co dzień. Sekret jego smaku kryje się w odpowiednim cieście. Po usmażeniu powinno być kruche.


Chrusty kruche

Na początek wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą utrzeć. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta.


Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Przepis na faworki domowe znane jako chrust lub jaworki. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Dwa sposoby przygotowania. Karnawałowe chrusty - delikatne i kruche, po prostu super.


Chrusty kruche

To moje ulubione faworki. Ciasto Shrek pasuje na każdą okazję, czy to urodziny, czy imieniny, święta czy po prostu spotkanie towarzyskie. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Przepis z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej.


Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Róże są efektowniejsze od faworków.


Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Wałkujemy i wykrawamy faworki. Składają się tylko z czterech składników: żółtek, cukru, mąki i piwa. Dodatek piwa dodatkowo napusza faworki. Ważne aby ciasto rozwałkować jak najcieniej, wówczas chruściki wychodzą bardzo kruche.


Z podanych składników wyszły mi dwie patery pysznych faworków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty