Przepis, który ostatnio ciągle wykorzystuję i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Muffinki pięknie wyrastają, są puszyste i naprawdę smaczne. Nie wymagają wyszukanych składników, na pewno każdy znajdzie je u siebie w kuchni. Do środka można wrzucić co nam się tylko podoba (ja nadziewam marmoladą, konfiturami, owocami, czekoladą). Pieczesz muffinki nie po raz pierwszy, a wciąż nie wyrastają tak, jak te z przepisów w kolorowych magazynach?
Jeśli zastanawiasz się, co robisz źle, klikaj na kolejne zdjęcia. Z opisów dowiesz się co zrobić, żeby muffinki zawsze wyrastały wysokie i puszyste. Forum - puszyste muffinki kakaowe (136) Muffinki. Dodane przez andzikw: Tylko o kuchni.
Robiłam je i były pyszne, ale zapomniałam je wziąć do ulubionych. Marzą ci się puszyste muffinki z rodzynkami? Jeżeli chcesz zabrać keks do pracy lub podać go w przystępnej formie, idealnym rozwiązaniem są keksowe muffinki. W tej roli idealnie sprawdzają się babeczki z dyni lub marchewki.
W środek możesz włożyć kawałek czekolady, który w czasie pieczenia cudownie się rozpuści. Ciasto na nie musi być dosyć gęste. Jeśli jednak spływa z łyżki, dodaj do niego więcej mąki.
Użyj różnokolorowych, dzięki temu będą ciekawie prezentowały się na paterze. Puszyste, wilgotne i niezwykle smaczne muffinki czekoladowe. Kto raz wypróbuje ten przepis, nie zastąpi go żadną inną recepturą.
Muffiny to babeczki, na których punkcie kilka lat temu wręcz oszalałam! Kwintesencja tego, co w czekoladowych babeczkach najbardziej pożądane. Na pewno wiecie, jak robić muffiny ;-) Ale czy znacie przepis na muffinki, które są nie tylko pyszne i puszyste, ale też niebiańsko wilgotne w środku, takie że aż się rozpływają w ustach?
Prosty przepis na wytrawne muffinki o smaku pizzy. Wytrawne muffinki mogą być podawane jako przekąska, ale świetnie sprawdzą się też jako śniadanie lub lunch do pracy. Gwarantuję, że poproszą o przepis. Zajrzyjcie koniecznie i po ten zdrowszy przepis.
Te dzisiejsze są lekkie i puszyste. Znikają błyskawicznie i bardzo smakują najmłodszym. Jeden z najbardziej podstawowych przepisów na muffinki.
Ja korzystam z przepisu Nigelli Lawson, jedyne co zmieniłam to zastosowałam odrobinę większe proporcje, aby wychodziła cała blacha muffinów. Bo przepis jest świetny. Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje tego deseru: muffinki angielskie oraz amerykańskie.
Pierwsze posiadają formę płaskiego ciasta drożdżowego, które smaży się do wyrośnięcia na rozgrzanej płycie. Bardzo często podawane są one w foremce lub w ozdobnym papierku do pieczenia. Często pokazuję Wam dekorację muffinek, babeczek, cupcakes, ale żebyście nie musieli szukać, to dzisiaj najlepszy, bazowy przepis na muffiny. Jest jeszcze lepszy niż poprzedni, bo babeczki wychodzą mięciutkie i delikatne. Do środka możecie wrzucać ulubione dodatki, a nawet za jednym razem zrobić każdą babeczkę inną.
Proste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do suchych składników powoli dodajemy mokre.
W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Radziłabym nie używać miksera, ponieważ świetnie i szybko da się je połączyć zwykłą trzepaczką. Poza tym, muffinki będą bardziej puszyste. Następnie dodajemy pokrojoną wcześniej na drobne kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy. Jak narazie ten przepis na muffiny jest moim ulubionym.
Babeczki są mięciutkie, wilgotne i puszyste :) Warte spróbowania. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na proste muffinki bananowe, które można znaleźć np.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.