To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara!
Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino, pieprzem i natką pietruszki. Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam.
Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Sprawdzone przepisy na spaghetti carbonara. Na co dzień – zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych! Znajdź przepis na spaghetti carbonara w Ugotuj.
Kiedy masz tylko minut na przyrządzenie i zjedzenie czegoś ciepłego, wtedy z pomocą przychodzi przepis na klasyczne spaghetti carbonara! Dla urozmaicenia: Do makaronu możesz dodać nieco świeżo startego parmezanu, a całość skropić obficie oliwą. Magda Gessler najlepiej wie jak przygotować prawdziwą włoską Carbonarę!
Oto jej niepowtarzalny przepis. Był taki czas, gdy spaghetti carbonara lądowało na naszych talerzach niemal co drugi, trzeci dzień. W jego przyrządzaniu przodował Monsieur, który przy każdej okazji podkreślał, że robi lepszą carbonarę niż ja, co w sumie było prawdą, bo ja nie gotowałam jej wcale. Boczek pokrój w cienkie paseczki.
Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. I odczekaj ok minuty żeby spaghetti nieco przestygło.
Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę. Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem.
Przywoziła wszystkie produkty, więc spaghetti alla carbonara pojawiło się przed nią na talerzu dosłownie po kilkunastu minutach. Tę jedną z najsłynniejszych włoskich potraw szybko i łatwo przygotujemy dla całej rodziny. Musimy przyznać, że carbonara bywa nieco sucha. Carbonara ze śmietaną, czyli włoska klasyka po polsku.
Dlatego też przedstawiamy wam także przepis na carbonarę ze śmietaną. Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni. Jeżeli jednak mamy polecić któryś z tych przepisów, koniecznie wypróbujcie spaghetti w wersji oryginalnej.
Gotujemy go przez około minut, mieszamy z pysznym sosem, posypujemy serem i podajemy na stół. Warto jednak przetestować także inne przepisy na spaghetti. Makron spaghetti z bobem alla carbonara.
Przepis na prosty i pyszny makaron z bobem. Przygotowując spaghetti carbonara, warto pomyśleć wcześniej o pożywnej przekąsce, która doda świeżego akcentu. Smaczny włoski obiad gotowy do podania w dosłownie kilka minut. Tyle definicja, warto sprawdzić samemu smak i aromat tej włoskiej potrawy.
Sprawdźcie przepis na klasyczny makaron bez śmietanki. Oprócz walorów smakowych potrawa ma te dwie zalety, że jej przygotowanie jest błyskawiczne i stosunkowo tanie. Choć w tradycyjnym sosie wcale nie ma śmietany, my prezentujemy popularny w polskich domach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.