Opcjonalnie z dodatkiem ostrej papryczki chili oraz ze świeżymi pomidorami. W prosty sposób można zamienić to danie na wegetariańskie, wystarczy pominąć na początku mięso. Spróbujcie doprawić leczo estragonem oraz bazylią.
Polecam także leczo z kukurydzą i chorizo. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Kuchnia Polska mięso DANIA GŁÓWNE CUKINIA PAPRYKA DANIA Z MIĘSEM drób POMIDORY MIĘSO MIELONE obiad LECZO OBIAD Z MIĘSA MIELONEGO DUSZENIE FRISCO pomysł na obiad. Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do garnka, wlać szklankę wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele, dusić pod przykryciem do miękkości.
Lista przepisów na leczo mięso wołowe z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną. Co ciekawe i zaskakujące, na Węgrzech do dania nie dodaje się cukinii. Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni.
Chcę zrobić paszteciki z męsem, ale bez wątróbki. Czy powinnam bardzo drobno pomielic mięso, żeby masa była gładka? Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, zeszklić cebulę. Następnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem, przemieszać i smażyć do czasu odparowania nadmiaru płynów. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
W nadchodzącym sezonie przygotuję kolejny gar leczo. Do słoików wkładam same warzywa bez mięsa. Mięso dodaje potem, gdy podgrzewam leczo przed podaniem. Tym razem przygotowałam leczo bez cukinii, bo jej nie miałam.
Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Jeśli mięso jest zbyt tłuste - odkroić tłuszcz, nie dodawać go do potrawy.
Leczo - danie proste i smaczne. Do lecza użyłam kiełbaski z baraniny oraz resztki grillowanego antrykotu wołowego. Mięso pokrój w kostkę, posyp papryką w proszku i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj olejem i smaż mięso chwilkę z obu stron.
Przełóż je do garnka, w którym przygotujesz leczo. Na tej samej patelni (nie myj jej) podsmaż chwilę cukinię i również przełóż ją do garnka, gdzie jest już mięso. Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w grubszą kostkę lub talarki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso.
Do warzyw dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażone mięso. Krok 3: Doprawiamy leczo. Po chwili dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Dziś u mnie gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli najpyszniejsze leczo jakie w życiu jadłam! Pasuje zarówno na obiad jak i na kolacje.
Jest to szybkie, smaczne i mega barwne danie. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w pół plastry, czosnek siekamy. Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji.
Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Serwujemy sprawdzone przepisy na to sycące, pyszne i pachnące danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.