poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Jak upiec pulchny biszkopt

Istnieją setki deserów, w których używa się tylko żółtek. A co zrobić z oddzielonymi białkami? Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodkie fantazje.


O co tak naprawdę chodzi w puszystym i wysokim biszkopcie? Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest!


Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Dziś po raz pierwszy musiałam go upiec w rozmiarze XXL 30Xi miałam obawy jak to wyjdzie przy takiej wielkości. Biszkopt kakaowy z tego przepisu piekłam już kilkakrotnie. Zrobiłam z jajek L. Już przekrojony na blaty i gotowy do dalszej obróbki.


Witam, czy jak chcę upiec biszkopt na urodziny (roczek) córki w rancie 28cm (już skorzystałam z przelicznika), ale chciałabym by był wysoki (rant ma cm), to czy zrobić go z podwójnej porcji? A wtedy piec go o ile dłużej? Będę wdzięczna za podpowiedź zwłaszcza, że próbujęcukier zastąpić ksylitolem i to już jest duży.


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Mam siedmiomiesięczne dziecko. Od kiedy można podawać mu biszkopty.


Można go przekładać niemal wszystkim – od zwykłego dżemu czy budyniu, na masach karpatkowych i bitej śmietanie z żelatyną kończąc. Na wierzch – co kto lubi – zwykła czekolada albo kajmak albo prażone orzechy z miodem. Ilu ludzi tyle koncepcji. Ale tajemnicą i sekretem jest sam biszkopt.


Przyznaję, że robiłam to ciasto z ogromną obawą. Wychowałam się w stronach, gdzie biszkopt robi się z wielkim namaszczeniem i przekonaniem, że ciasto wymaga wiele delikatności i starania: najpierw ubijanie białek na sztywno ze szczyptą soli, potem dodawanie zbełtanych żółtek, delikatnie mieszając łyżką. W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy.


Zmorą wypieku tortów (dla niektórych) jest biszkopt. Stosując się do poniższych wskazówek na pewno upieczecie biszkopt który Wam nie opadnie będzie równy i wysoki. Przepis na biszkopt idealny.


Poznaj sekret prawdziwego, pulchnego i nie upadającego biszkoptu rodem z najlepszych cukierni. Kiedy wierzch jest złoty, a patyczek wsadzony w ciasto wychodzi z niego suchy, biszkopt jest gotowy. Jak upiec babkę z polewą cytrynową. Biszkopt, który jest doskonałą bazą do tortów i innych ciast przekładanych powinien być pulchny, delikatny i wilgotny.


Zobacz jak zrobić puszysty i wilgotny biszkopt. Ilość jajek dobieram i wielkości potrzebnego biszkoptu. Zasada, której zawsze się trzymam jest taka, że ile jajek - tyle łyżek cukru i mąki, np. Polecam pulchny biszkopt, aromatyczny, idealny do smakowitych ciast tortowych. Możesz z tej samej ilości składników upiec mniejszy biszkopt pod warunkiem, że dół oczywiście wyłożysz papierem do pieczenia , bez smarowania.


Natomiast boki formy wysmaruj masłem i przyklej wokoło pas papieru do pieczenia wyższy niż rant blaszki. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku.


Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny. Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie).


Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów. Drogie kobietki podajcie mi prosze przepis na biszkopt. To chyba jedne ciasto ktorego ja nie umie upiec. Probowalam juz kilka przepisow i za kzdym razem wychodzi podeszfaChcialabym chociaz raz zrobic piekny, wysoki , pulchny biszkopt z ktorego moglabym zrobic tort z kilkoma warstwami.


To ciasto, to specjał mojej mamy, podawany przez nią na specjalne okazje. Jego dodanie powoduje co prawda większą gwarancję wyrośnięcia, jednak taki biszkopt przyjmie mniej nasączenia, poncz przeleci przez niego jak przez gąbkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty