piątek, 1 sierpnia 2014

Omlet jajka

Omlet przygotowanie: Do miski rozbijam jajka, dodaję mleko lub śmietankę, sól i ubijam trzepaczką do ich dokładnego połączenia. Po sekundach mieszam szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadzam masę. Rozpuszczam tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, wlewam jajka. Omlet z jajek to szybkie, smaczne i pożywne danie.


Dobrze smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Omlet to roztrzepane jajka, usmażone na patelni i podane z dowolnymi dodatkami. Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym. OMLET to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy.


Można przygotować omlet na słodko jak i na słono. Omlet to świetna propozycja na śniadanie z wykorzystaniem jajek. Bardzo szybko się go przygotowuje i można dodać do niego ulubione dodatki: szynkę, ser, paprykę. Mi na poczatku tez wychodzila guma teraz w polowe grzania mieszam omlet do srodka i wstawiam dale do mikrofali i jest dobre. Na obiad do zup takich jak żurek, barszcz biały czy botwinka, jajka pasują idealnie.


Omlet to danie z jaj, które sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację. Jajko to podstawa panierki do kotletów oraz warzywnych zapiekanek m. W wersji na słodko z dodatkiem ulubionego dżemu lub na słono z warzywami. Jest on bardzo prosty jednak jest najlepszy.


Przepisów na omlet można znaleźć setki, jednak przepis przepisowi nie równy. Dlatego chciałabym się z wami podzielić moim sprawdzonym przepisem. Omlet jest puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Takie omlet z szynką będzie przypominał fritattę. Omlety, często podaje się z wypełnieniem a mogą nim być: warzywa, ser, mięso (szynką lub boczkiem).


Omlet jajka

Aby uzyskań puszystą konsystencję omletu, ubija się całe jaja z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, śmietanki a nawet wody, chodzi o to aby ubijając wprowadzić do masy. W ten sposób podkreślisz. A ja chciałam polecić omlet na parze. Przepis na niego znalazłam w starej książce dietetycznej mojej babci.


Patelnię stawia się na garnku z wrzącą wodą, wylewa się na nią rozbełtane jajka z dodatkami i przykrywa, a po ok. Bardzo często robię tak jajka, również sadzone. Do woreczka wlej jajka i dodaj szynkę, cebulę, paprykę, szczypiorek, ser, sól oraz pieprz. Umieść woreczek we wrzącej wodzie i gotuj przez minut.


Po minutach wyciągnij woreczek z wody, otwórz go i wyjmij gotowy omlet. Zamknij woreczek i dobrze wszystko wymieszaj. Oczywiście zawsze można specjalnie ugotować warzywa lub usmażyć, ale ten prosty omlet to genialny pomysł na wykorzystanie tego, co nam zostało po poprzednim dniu.


Dostarczy nam energii na cały dzień. Nie ukrywam, że jest on kaloryczny, jednak jak wiadomo, śniadanie jest najważniejsze i powinno ono być najbardziej kalorycznym daniem zjadanym w ciągu całego dnia. Poniżej przedstawiam przepis na puszysty omlet z szynką. Gdy kiedyś słyszałam słowo omlet, to od razu myślałam o jajkach.


Przygotowanie dania puszysty omlet Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Przyprawić szczyptą soli i cukru. Następnie połączyć masę żółtkową z pianą i dokładnie wymieszać.


Zobacz przepis na proste śnidanie mistrzów. Potrzebujesz tylko połowkę banana, jajka i trochę płatków owsianych! A może dobrze znane rozwiązanie - omlet? Zastanawiasz się, co tym razem zaserwować na śniadanie?


Omlet jajka

D oraz µg witaminy K. Nie tylko zapewnia uczucie sytości na długo, ale możliwości jego przygotowania jest mnóstwo, więc nigdy się nie znudzisz! Dziś proponuję najbardziej znane połączenie smażonych jajek z szynką i serem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ubić jajka aż pokażą się pęcherzyki powietrza. Wlać na rozgrzaną patelnię.


Nie odwracać tylko lekko podważyć brzegi. Do tego jeszcze kawa, a na deser jabłko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty