środa, 20 sierpnia 2014

Przepis na swojską kiełbasę wędzoną

Wędzenie na ciepło jest zdecydowanie łatwiejsze i szybsze. Podczas wędzenia nie można zapomnieć o użyciu właściwego drewna. Stosujemy technikę wędzenia na gorąco czyli wędzenia w ciepłym dymie o temperaturze - stopni C. Komin lub klapa wędzarki powinny być otwarte, aby wędzona kiełbasa dobrze wyschła. Na tym etapie domowa kiełbasa jest suszona ciepłym powietrzem bez dymu.


Przepis na swojską kiełbasę wędzoną

Przepis na kiełbasę swojską - główne składniki. Najlepsza domowa kiełbasa i do tego nie jest trudna w przygotowniu. W sklepie te, które przypominają domową, są bardzo drogie. Kiełbasa swojska suszy się w wędzarni w temp. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy.


Podajemy prosty przepis na domową swojską kiełbasę. Zobacz także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso? Polecane przepisy Doradcy Smaku.


Gotowá do wędzenia kiełbasę zawijamy na drążkach tak by się nie stykała ze sobą , można formować małe wianki, długie, pełna dowolność, tak należy zostawić na 1h. Lista przepisów na kiełbasa swojska. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Sprawdzony przepis krok po kroku na pyszną chłopską wędzoną kiełbasę z aromatyczną zaprawą, opartą na tradycyjnych przyprawach. Z tego przepisu korzystamy od.


Pyszną kiełbasę na Wielkanoc przygotowałam z mięsa wieprzowego z karkówki. Pyszna domowa kiełbasa wędzona jest rewelacyjna w smaku, aromatyczna, wyśmienita, genialna. Nie znam osoby, która by nie miała do niej słabości,muszę się przyznać mam do niej wielką. A najlepsza jest wisząca na drążku,podsuszona tzw łamana. Trzeciego dnia jedziemy wędzić na działkę.


Po wsadzeniu kiełbasy do wędzarni nie zamykamy jej jeszcze lecz przez ok. Potem wędzimy w dymie przez ok. Do wędzenia wykorzystujemy drewno z drzew owocowych (głównie z jabłoni i śliwki). Dodane przez mimi6w: Tylko o kuchni. Jestem amatorem domowego masarstwa, samodzielnie wykonuję kiełbasy z przepisów znalezionych w internecie i książkach.


Na tym blogu prezentuję moje doświadczenia oraz przepisy na udane według mnie kiełbasy! Zapraszam do lektury bloga! Jak widać, przepis na wędzenie kiełbasy wiejskiej nie jest trudny do wykonania w warunkach domowych. W przypadku wędzenia na zimno konieczna jest budowa specjalnej wędzarni na działce lub w ogrodzie.


Przepis na swojską kiełbasę wędzoną

Natomiast wędzenie na ciepło można przeprowadzić nawet w beczce postawionej na palenisku. Jednak naprawdę warto włożyć trochę wysiłku, gdyż własna kiełbasa to produkt o smaku, którego nie zaznacie w kupowanych marketowych produktach, tylko z nazwy nazywanych kiełbasą! Podam podstawowy przepis na zrobienie własnej-swojskiej kiełbasy na początek, tak aby było to proste i przejrzyste. Napełnione jelita farszem odwieszamy w celu ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu.


Ustawiamy temperaturę stopni ogrzewamy kiełbasę około godziny do czasu, kiedy osłonki będą. Ja swoją przygodę z wędzeniem rozpocząłem od zrobienia kiełbasy, ponieważ pomyślałem że jeżeli poradzę sobie ze zrobieniem kiełbasy to reszta pójdzie mi z górki. Tak też się stało i dziś wędzę już wszystko z doskonałym rezultatem, co potwierdza moja rodzina i znajomi, którzy zajadają się moimi wyrobami. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników i odrobiny cierpliwości. Efekt na pewno jest warty czekania.


Domowa kiełbasa jest najlepsza. Możesz ją podawać z Sosem Czosnkowym WINIARY lub Ketchupem Chilli Ostrym WINIARY. Mięso pokrojone w kawałki mieszamy z solą. Na każdy kilogram mięsa dodajemy dkg peklosoli.


Wczorajszy Dzień Ojca to idealny moment żeby wrzucić wreszcie przepis na pyszną domową wędzoną kiełbasę, którą jakiś czas temu po raz pierwszy od lat robiłem z własnym Ojcem. Będąc dzieckiem często jeździliśmy na wieś do babci na tzw świniobicie kilka razy do roku. Wyjmujemy kiełbasę następnie parzymy około godzinę. Po osadzeniu kiełbasy, które trwa l-dni w temp.


Po wędzeniu kiełbasę rozwiesza się w pomieszczeniu o temp. Nasza domowa kiełbasa będzie pyszna, a mięso jakie do niej użyjemy to drób. Oglądając ten poradnik dowiecie się również jak wędzić domowe wyroby, bo nasza kiełbaska będzie podwędzana. Ten przepis na wędzoną kiełbasę stosuję już bardzo długo, ponieważ jest sprawdzony i dopracowany. To, że użyliśmy mięsa drobiowego nie.


Jeśli wolisz bardziej tłustą możesz dać mniej mięsa a więcej boczku lub podgarla i na odwrót(zbyt sucha nie należy do smacznych). Możesz oczywiście dać kg łopatki kg szynki ,kg wołówki-do wyboru. Tym razem wędziliśmy w zaprzyjaźnionej wędzarni :-) Eksperyment wspólnego wędzenia się udał, będziemy to powtarzać ! Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np.


Przepis na swojską kiełbasę wędzoną

Teresko zazdroszczę umiejętnosci. Powiedz mi tylko bo ja kompletny laik jestem co to są te trynkale - nie znam słowa. Gdzieś mi już uciekło jeszcze jedno - przy którymś przepisie pytałam Cię co to jest skrobka bo też nie znam słowa i pogubiłam się gdzie.


Receptura z ostatniego mojego wędzenia na bazie surowca - łopatka wp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty