wtorek, 19 sierpnia 2014

Jak zrobic biszkopt na duza blache

Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem. Gdy potrzebuję czekoladowy biszkopt, odbieram dwie łyżki mąki pszennej i zastępuję je kakao. Przepis wypuściłam w świat i wszystkie osoby są zachwycone, a zwłaszcza rzucaniem nim po upieczeniu ;). Czy z powyzszego przepisu (jaj itd.) biszkopt na blache 24xbedzie na tyle wysoki,ze bede go mogla przekroic wzdluz na blaty?


Dodane przez lukmanka w: Tylko o kuchni. Hej może za mało ubijasz pianę z białek lub za dużo mąki dodajesz. Spróbuj zrobić z mojego przepisu biszkopt,mi zawsze wychodzi,jest duży(wysoki)-przepis na biszkopt z ptasim mleczkiem w moich przepisach. Wiesz dobrze jest też dodać.


Pierwszy raz piekłam biszkopt. W sumie nie wiem co się stało, ale podczas pieczenia ładnie mi wyrósł, ponad formę, a potem opadł do polowy. Całe szczęście, na tyle był jeszcze wysoki, że dalo się go przekroić na pół, natomiast stało się też coś dziwnego, góra się zwęziła, nie wiem jak to opisać.


Biszkopt ciemny (kakaowy) Na moim blogu zna jdzi ecie wiel e przepisów na biszkopty, jednak ostatnio p iekę z poniższego przepisu. Jak upiec dobry biszkopt? Sekretem jest umiejętne połączenie sypkich składników z masą jajeczną – rób to powoli i delikatnie. Podstawę kakaowego biszkoptu na dużą blachę stanowi kakao – ono sprawia, że biszkopt jest sypki, zaś Proszek do pieczenia WINIARY pozwala biszkoptowi pięknie urosnąć.


Biszkopt pieczemy przez około minut w temperaturze 1stopni do go patyczka. Ciasto studzimy w piekarniku, a odkrawamy boki dopiero, kiedy biszkopt całkowicie ostygnie. Choć zrobić biszkopt jest dość łatwo, diabeł tkwi w szczegółach. Warto wiec zwrócić uwagę na niuanse, któe sprawią, że ciasto zawsze sie uda. Do całkowitego ostygnięcia najlepiej odłożyć na całą noc.


W przypadku biszkoptu rzucanego zrób podobnie. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Biszkopt przelozony bardzo podstawowa masa, kremowka z mascarpone plus fruzelina wisniowa ( ulubione smaki mojego meza). Testem bylo tez uzycie zlotego barwnika i ja tak jak dziecko ktoremu po raz pierwszy daje sie do reki farbki , maluje wszystko, tak ja rowniez wykorzystalam zlotko na maksa zgodnie z zasada: Sie kupilo, sie ma , sie uzywa!


Najlepszy przepis jak upiec biszkopt. Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie). Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów.


Szybki i prosty przepis. Obserwuj autora Usuń z ulubionych Dodaj do ulubionych Jeszcze nie wypróbowany Oznacz jako wypróbowany Wyślij wiadomość autorowi Drukuj. Biszkopt to dość proste i uniwersalne ciasto - można je przełożyć kremem z galaretką, zwinąć w roladę bądź wykorzystać jako bazę tortu. Wypieka się je z niewielu składników, a do tego jest lekkostrawne.


Podajemy przepis krok po kroku. Upieklam dzis dwa te biszkopty. Przeczytalam przepis i komentarze i zrozumialam, ze zrobilam wszystko zle co moglam tylko zrobic #128521; Przy drugim podejsciu zrobilam dokladnie wszystko tak jak bylo w opisie i….


Uratowana bedzie piekny tort dla coreczki na pierwsze urodziny. Biszkopt nie jest tak delikatny jak te z białek, dzięki temu świetnie nadaje się do ciast, które chcemy mocno nasączyć alkoholem lub sokiem, bo się nie rozpada. Pod czas pieczenia znowu biszkopt pieknie urosl ale mial dolek. Wlaczylam termoobieg a potem podnioslam temp do 1i tym sposobem po ok 50min uzyskalam rowny biszkopt. Balam sie rzucania na podloge (bo jak raz tak zrobilam to wlasnie biszkopt mi sie zapadl) ale tu nie bylo.


Postanowilam, ze sprobuje zrobic biszkopt z tego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty