Zalać pomidorami z puszki, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone i usmażyć, aż lekko zbrązowieje. Po około minutach sos zdjąć z ognia i zblendować (lub ewentualnie przetrzeć przez sitko).
Jak zwykle makaron staje na wysokości zadania. Dania główne Leczo z pomidorami z puszki. Pomysł na szybki, bezproblemowy i sycący obiad. Uwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok.
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów Ostatnio pytałam czy wolicie sos pomidorowy ze świeżych pomidorów czy może tych z puszki lub koncentratu. Uniwersalny sos pomidorowy, idealny na sezon jesień - zima, z pomidorów z puszki. Z pewnością każdy robi taki sos po swojemu, ja polecam wersję z selerem naciowym, winem i masłem.
Sos możecie wykorzystać np. Rozgrzej piekarnik do 2st. Natłuść formę na muffinek. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją producenta i odcedź. Na patelni rozgrzej połowę oliwy.
Podsmaż cebulę i czosnek (4-minut). Połowę przełóż do dużej miski. Do cebuli na patelni dodaj pomidory z puszki, połowę koncentratu i ocet. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Nie przelewać zimną wodą). Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Tata zawsze przyrządza pyszny sos, ja nie do końca potrafie zrobić.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Po zdjęciu skórki z pomidorów pokroić je na średniej wielkości kawałki i wrzucić na patelnię, po czym zalać wszystko wrzątkiem.
Teraz należy dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Smażyć to tak długo, aż woda wyparuje. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy aż odparuje całą wodę i lekko się podsmaży.
Pomidory świeże obieramy, te z puszki przelewamy tylko do miski i blendujemy. Wlewamy do mięsa patelnię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż sos mocno zgęstnieje, pod koniec dodając roztarte zioła. SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM.
Dzisiaj klasyka czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym, taki w sam raz do klusek i makaronu. Sos pomidorowy z mięsem można spotkać w wielu wersjach smakowych, najbardziej popularny jest sos bolognese. W wersji nieco ambitniejszej można zamiast pomidorów z puszki użyć świeżych – podsmażając je wówczas na oliwie i dusząc podobnie jak np. I polecam takie rozwiązanie w każdym wypadku, gdy dysponujecie nieco większą ilością czasu, a pora roku jest taka, że.
SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM. Na oliwę wrzucamy ząbki czosnku, chwilkę przesmażamy aby ,,oddał aromat oliwie. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekamy, gotowe warzywa wrzucamy na patelnię, chwilę przesmażamy. Dokładamy mięso i przesmażamy jeszcze ok minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru.
Kiedy sos się gotuje, gotujemy al dente makaron (nie przelewamy go wodą). Makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy (jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Szybkie spaghetti à la bolognese z mieloną chudą wołowiną i sosem ze świeżych pomidorów. Pyszne danie do przygotowania w niecałe pół godziny. Z małej ilości składników, bez długiego gotowania.
Pomidory z puszki, dobry makaron i trochę ziół. Makaron z sosem pomidorowym to mój sposób na szybki obiad. Passata nie powinna być zbyt gęsta, więc nie kupuj passaty rustica – ona jest dużo gęstsza od zwykłego przecieru i sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję.
Przepis sprawdzony wiele razy. Domowe spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami. Do gotującego sosu dodajemy łyżeczkę suszonej bazylii i oregano.
Tak przygotowane pomidory lub pomidory z puszki wraz z passatą pomidorową dodać do podsmażonego mięsa. Sos gotować na małym ogniu około minut. Ponownie doprawić do smaku solą, opcjonalnie czosnkiem granulowanym – jeśli ktoś lubi bardziej wyczuwalny smak czosnku. Sos Bolognese do spaghetti, przepis z kategorii Makarony i dania z ryżu. Dodać posiekaną bazylię i oregano.
Kilka modyfikacji użyłam 5g mięsa, aż 8g pomidorów z puszki pelati , troszke cukru , nie dodałam wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.