poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sos do spaghetti carbonara przepis

Sos do spaghetti carbonara przepis

To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza.


Makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, serem pecorino, pieprzem i natką pietruszki. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti!


Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Ten przepis jest po prostu bardzo dobry a danie to niebo w gębie. Carbonara czy Ala Carbonara.


PS - robiłem bez wina bo nie miałem pod ręką. Róbcie i się delektujcie! Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos, przez zawartość w swoim składzie mięsa nie jest daniem, które mogą przyrządzać wegetarianie. Dla tych jednak, którzy nie wyznają tego rodzaju zasad w kuchni, taka potrawa na obiad to prawdziwy rarytas!


Oto jej niepowtarzalny przepis. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Sos połącz z 2ml wody i śmietanką, dodaj boczek, zagotuj mieszając. Gorący makaron połącz z sosem.


Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese. Podaj zaraz po przygotowaniu. Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane. Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos.


Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara. Składniki na przepis dla osób: - makaron spaghetti - 1g pancetty (lub inny boczek). Cały czas delikatnie mieszamy kilka minut uważając, żeby sos nie ściął się (bo wtedy powstanie jajecznica zamiast carbonary ;)). Znalazłam sposób na jego szybkie przygotowanie a przede wszystkim trochę lżejsze- można z tym sosem podawać każdy inny makaron nie tylko ten typu spaghetti. Oto prawdziwa włoska carbonara!


Sos do spaghetti carbonara przepis

Całość kremowa, chrupiąca i wyrazista w smaku dzięki dodatku sera. Jest najpyszniej jak się da, a że jest także kalorycznie. Cóż, nie można mieć wszystkiego. I odczekaj ok minuty żeby spaghetti nieco przestygło.


Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę. Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem. Przywoziła wszystkie produkty, więc spaghetti alla carbonara pojawiło się przed nią na talerzu dosłownie po kilkunastu minutach.


Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Tak więc mam przyjemność zweryfikować przepis na to znane danie i przedstawić go w takiej formie, w jakiej funkcjonuje we Włoszech. Przyznam, że raz w życiu jadłam spaghetti carbonara ze śmietaną, wykonane przez moją dobrą koleżankę Polkę i bardzo mi smakowało, ale żaden Włoch nie nazwałby go carbonarą. Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni. Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle).


Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. Sos carbonara jest szybki w przygotowaniu i powinien być sporządzony w ostatniej chwili przed podaniem, gdy makaron jest odcedzany. Uważaj, śmietana szybko się waży.


Sos do spaghetti carbonara przepis

Odgrzewanie jej nie jest zalecane, ale jeśli już musisz, podgrzej sos nad garnkiem gotującej się wody. Możesz dodać świeży tymianek do śmietany. My jednak polecamy oryginalny przepis na carbonarę i właśnie taki wam zaproponujemy. Pochodzenie carbonary pozostaje tajemnicą.


Sos do spaghetti a’la carbonara Sycący, pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyśmienitemu sosowi, który powstaje na bazie jajek i śmietany. Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Jeśli sos będzie za gęsty możemy rozrzedzić go wodą z makaronu.


Odcedzony makaron wrzucamy na czystą patelnię, dodajemy boczek, mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty