piątek, 14 sierpnia 2015

Ciasto drożdżowe z makiem

Ja dziś wybrałam wersje z makiem, taką świąteczną, można go zastąpić każdego rodzaju owocem (letnia wersja). Wykładamy ciasto na blachę na to nakładam mak z puszki ( ja wzbogaciłam go orzechami), na mak rozkruszam kruszynki. Tak smakuje domowa kuchnia! Musi być porządnie wyrośnięte, pulchne, lekkie, a kruszonka słodka i chrupiąca.


Drożdżowa gwiazda z makiem. Pomysł na efektowny makowiec w formie gwiazdy. Puszyste ciasto drożdżowe i wilgotny mak w gwieździe makowej. Typowo jesienne ciasto, z masą makową i śliwkami. Bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym smaczne i efektowne.


Idealne właśnie na niedzielę. Nareszcie znalazłam przepis na ciasto drożdżowe z makiem , które nie wymaga używania maszynki do mielenia. W związku z tym dotychczas korzystałam z masy makowej kupowanej w sklepie. Ciasto z kruszonką i lukrem cytrynowym.


Składniki: ciasto drożdżowe:, -3g. Masa makowa:Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. Margarynę roztopić, schłodzić.


W razie konieczności dosłodzić. Rogaliki drożdżowe z makiem to jedna opcja, kwestia nadzienia jest sprawą otwartą. Przy okazji „zdradzamy” nasz patent na szybkie wyrastanie ciasta. Będzie elastyczne i łatwe do formowania. Zawijane ciasto drożdżowe z makiem Kolejny przepis z francuskiej strony.


Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Może powinna pani dopisać w przepisie jakiej maki pani używa. Ja użyłam pszennej z lidla i też ciasto nie wygląda za dobrze.


Jak widzę ma to znaczenie. W przepisie waga podana w szkl lepiej by było w gramach bo szklanki mamy różne. Coś czuje że po raz wyjdą mi zakalce, nigdy mi ciasto z tego przepisu ładnie nie wyrasta. Mak najlepiej przygotować w. Alternatywa dla makowca. Moje pierwsze skojarzenie to makowiec na święta.


Ciasto drożdżowe z makiem

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy margarynę, sól, cukier, cukier waniliowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i resztę składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minut, aby. Miękkie, puszyste drożdżówki z makiem. Przepis na drożdżówki z makiem.


My przygotowaliśmy wersję z makiem ale równie dobrze, możecie przygotować inne nadzienie np. Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:).


Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około godziny). Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.


Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrobić. A jeśli mamy ochotę na nieco mniejsze smakołyki, przygotujmy rogaliki drożdżowe lub drożdżowki z serem, dżemem, owocami lub innym pysznym nadzieniem. Dlatego, wybierając dobrej jakości masę makową z puszki, można upiec równie dobre ciasto. Wystarczy wówczas podpiec blat ciasta kruchego, wyrobić ciasto drożdżowe lub upiec niski biszkopt, aby po wyłożeniu gotowej masy powstało szybkie ciasto z makiem z puszki. Dziś prezentuję Wam mój wczorajszy wypiek.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Po moich tłustoczwartkowych pączkach z makiem zostało mi pół puszki masy makowej, a że nie lubię, by jedzenie się marnowało, to upiekłam z nią rogaliki drożdżowe. To orkiszowe ciasto drożdżowe z makiem bez mleka i jajek miało być w formie gwiazdy. Mleka dodajemy tyle aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany.


Wyszedł kwiatek, ale całkiem smaczny kwiatek #128578; Dlatego pomimo tego, że wygląd nie jest taki jak powinien, przepis wstawiam. Do miski wsypujemy resztę maki, cukry wanilinowe, cukier i sól, dodajemy również jajka. Taki zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Będą świetną alternatywą dla klasycznych drożdżówek albo strucli z makiem.


Z grubsza wymieszać i odstawić na ok. Po chwili, gdy masa będzie jednolita, dodać masło (roztopione, ale koniecznie wystudzone) i dalej. Wspaniałe połączenie smaków - mak, marcepan i śliwki w mięciutkim, drożdżowym kołaczu (kolač po bośniacku oznacza ciasto). Sprawdzone przepisy na Ciasta drożdżowe znajdziesz na portalu przepisy.


Makowiec w cieście półfrancuskim. Zobacz naszą bazę wyselekcjonowanych przepisów na Ciasta drożdżowe, sprawdź opinie na ich temat oraz wybierz najlepszy przepis dla siebie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty