Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.
Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Ryba po grecku i ryba po grecku fit. Jest troszkę inna wersja ryby po grecku niż znamy, ponieważ pani Ewa zrobiła ją ze śledziami.
Marchewkę gotujemy w łupince tak aby nie była zbyt miękka (ma być al dente). Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w. Babeczki z dynią i powidłami Muffinki! Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba po grecku ewy wachowicz.
Leczo z indykiem W kolorach jesieni;-) Sałatka z pieczoną dynią i kaszą gryczaną Wegańska! Po usmazeniu dorsza (ryby morskie na oleju)smazę pokrojona cebule,po chwili dodaję włoszczyznę oraz przyprawy wraz z lisciem laurowym i zielem angielakim, do naczynia żaroodpornego. Rybę po grecku można podawać na ciepło lub zimno. Pysznie jest zmielic rybe na maszynce, dodac troszke bulki tartej, jajko, sol i pieprz, uformowac male kulki i gotowac je przez kilkanascie minut na wodzie z odrobina jakiegos rosolku. Dorsza kroimy w kawałki i moczymy w jajku rozbitym z delicatem i curry i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Dalej wszystko dokladnie tak samo jak w podanym tutaj przepisie. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. RYBA PO GRECKU - PRZEPIS.
Najlepiej komponuje się z. Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą rybę po. Do tego smakuje wszystkim. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Pyszna ryba po grecku Magdy Gessler z programu Kuchenne Rewolucje zaprezentowana w restauracji Łebska Chata w Łebie.
Potrawa smakuje doskonale zarówno. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku.
Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dynia nadaje potrawie nutę słodkości. Filety ryby skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki by przeszła aromatami.
Idealna propozycja na potrawę wigilijną w odmiennej formie. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić ryba po grecku przepis ewy wachowicz w domowy i pyszny sposób. Zobacz mój sprawdzony przepis na ryba po grecku przepis ewy wachowicz!
Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe ryba po grecku przepis ewy wachowicz przygotowane samemu. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Po Grecku Ewa Wachowicz - informacje, zdjęcia, materiały video. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie pomidorowym to jedno Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bomba Kaloryczna. Po wyjęciu z wody przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w „ósemki (jeśli są duże - trzeba podzielić je na kawałków).
Na patelnię wlać olej (najlepiej o neutralnym smaku) i jeszcze na zimny tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno.
Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie, z niewielkimi.
Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Jest to jedna z naszych ulubionych świątecznych potraw. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić.
Oryginalny przepis na rybę po grecku zakłada podawanie jej na zimno. Filet ryby przekładny jest drobno pokojonymi i posiekanymi warzywami korzeniowymi uduszonymi w sosie pomidorowym. Wiele osób, które dotąd nie były przekonane do tego dania, to po posmakowaniu wersji ryby po grecku wg przepisu mojej Babci, stali się jej wielkimi fanami. PRL, do dziś stanowi lubianą przekąskę na imprezach. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor.
Wbrew nazwie wcale nie jest to potrawa grecka, a polska – danie było bardzo popularne m. Ponieważ sekretem kuchni siostry Anastazji jest wykorzystanie w przepisach prostych i dostępnych produktów, również do ryby po grecku używa ona warzyw z przyklasztornej grządki oraz dobrej ryby prosto ze stawu. Osolony i popieprzony filet rybny podsmaża się na dobrze rozgrzanym oleju. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.