piątek, 21 sierpnia 2015

Składniki do babeczek

Proste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Podane proporcje wystarczyły do upieczenia dużych babeczek.


Muffiniki - różnią się od babeczek (cupcakes) przede wszystkim sposobem wykonania. Przygotowujemy dwa naczynia, do jednego wsypujemy składniki (np. mąka, cukier, proszek do pieczenia), do drugiego mokre (np. jajka, maślankę), potem łączymy zawartość obu naczyń, mieszając krótko i tylko do połączenia się składników. Kupiłam foremki do babeczek i teraz zastanawiam się jakie babeczki można robić. Wiem, że są różne kremy, można na słodko i pikantnie. Ja spróbowałam z galaretką i bitą śmietaną, bo taki miałam przepis.


Nazwałam je „muffiny 4P” – Proste. Najlepiej nadziać babeczki po upieczeniu. Są specjalne tylki do nadziewania babeczek (podobne jak do pączków) lub wystudzone babeczki należy lekko wydrążyć od góry (ja używam przyrządu do wydrążania jabłek choć są specjalne przyrządy do wydrążania babeczek, można też użyć łyżeczki) i wtedy wypełnić dżemem.


Mniej i bardziej słodka. Zarówno dla miłośników owocowych deserów, jak i słodkiego, mocnego uderzenia. Na jaką byś się nie zdecydowała, pysznie trafisz. Masz na to naszą gwarancję!


Kruche babeczki: małe, urocze, bardzo apetycznie wyglądające. Można nadziewać je czym tylko ma się ochotę. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga domowa cukierenka.


Krok 3: Przygotowujemy twarożek lawendowy. Cukier i lawendę (w ilości według uznania) dokładnie rozgniatamy w moździerzu. Szczególnie uwielbiane przez dzieci.


Tylko ze znanych nam, naturalnych. Krem maślany, zwany także lukrem maślanym, to jeden z podstawowych kremów do dekoracji tortów, ciast i babeczek. Krem maślany służy przede wszystkim dekoracji tortu, zabezpieczania warstw ciasta i kremu, obłożenia boków, baza pod lukier plastyczny lub marcepan. Papierowe foremki wkładamy do wgłębień blachy do pieczenia babeczek, a następnie napełniamy je ciastem.


Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. Serek miksujemy z miękkim masłem. Cukier puder przesiewamy przez sitko i dosypujemy do masy, mieszając.


Prosty przepis na pyszny krem budyniowy - idealny do dekoracji babeczek, przełożenia tortów, czy domowej karpatki. Wykonanie babeczek: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki a drugą część ciasta wałkujemy na milimetrowy placek.


Składniki do babeczek

Mąkę, cukier, miękkie masło, żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem, następnie wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Sprawdź przepis na babeczki z orzechami! Kulę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.


Formę do pieczenia muffinów wyłóż papierkami do babeczek. składniki połącz ze składnikami płynnymi. Do każdej foremki na babeczkę włóż wydrylowaną wiśnię, przykryj ciastem (do ¾ wysokości formy). Składniki Gotowych Babeczek - informacje, zdjęcia, materiały video. Przepyszny leciutki krem do dekoracji tortów i babeczek, alternatywa dla ciężkiego, słodkiego amerykańskiego lukru maślanego a nawet mojego kremu z czekoladą. Tym razem przepyszny krem na bazie bitej śmietany, ale z galaretką.


Składniki do babeczek

Jest smaczny a kolory uzyskacie dodając galaretki. To fajna alternatywa dla tych z Was, którzy mają problem z barwnikami. Tak upieczone babeczki możemy nadziać każdym ulubionym składnikiem lub składnikami: kremem, bitą śmietaną, owocami, masą orzechową lub czekoladową itp. Serniczki lekkie jak puch to przepis na pyszne babeczki z twarogu i śmietany z dodatkiem kaszy manny.


Doskonałe do kawy lub herbaty. Można je podać oprószone cukrem pudrem lub z sosem owocowy. Są efektowne oraz łatwe i szybkie w wykonaniu. Wymieszaj w jednej misce składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.


Składniki do babeczek

Wymieszaj składniki z mokrymi, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Zetrzyj ser, odłóż jedną łyżkę, a pozostałą część dodaj do ciasta. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy i łączymy składniki babeczek. Dodajemy 1g Kasi, jajko i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Składniki do babeczek to tradycyjne produkty używane przy wypieku klasycznych ciast babkowych: masło ucierane jest z cukrem i jajami.


Nie braknie również mąki pszennej, proszku do pieczenia i mleka lub śmietany. Babeczki mogą być bardziej kaloryczne od muffinek, bo składniki uwzględniają także sporą warstwę kremu, masy kajmakowej. Często pokazuję Wam dekorację muffinek, babeczek, cupcakes, ale żebyście nie musieli szukać, to dzisiaj najlepszy, bazowy przepis na muffiny. Jest jeszcze lepszy niż poprzedni, bo babeczki wychodzą mięciutkie i delikatne. Do środka możecie wrzucać ulubione dodatki, a nawet za jednym razem zrobić każdą babeczkę inną.


Do babeczek można użyć mrożonych owoców maliny, lecz również truskawek, jagód lub wiśni. Za każdym razem rezulat będzie wspaniały, krem kolorowy (i smaczny!) bez sztucznych barwników. Upiekłam nasze ulubione babeczki waniliowe z przepisu podstawowego, jako krem wykorzystałam przepis na krem maślany na bezie szwajcarskiej. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę, dodając po chwili mielone mięso oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.


Wszystko dopraw szczyptą ziół prowansalskich lub wędzoną papryką w proszku. Gotowy farsz nakładaj do upieczonych babeczek, a wierzch każdej z nich posyp startym cheddarem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty