poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Jak zrobić leczo z papryki i pomidorów

Jak zrobić leczo z papryki i pomidorów

Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Leczo - danie proste i smaczne. Zobacz, jak zrobić leczo.


Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów.


Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Jak zrobić sałatkę z makaronu ryżowego orzo?


Jak zrobić leczo z papryki i pomidorów

Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Dodane przez krysienka_w: Tylko o kuchni. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach.


Zapraszam na prawdziwe leczo węgierskie. To najlepszy i sprawdzony przepis na leczo. Sos z dyni papryki i pomidorów do makaronu na zimę. Durszlak Dynia marynowana.


Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Zachowuje kształt i smak. Uprzednio upieczona i brana ze skórki, staje się idealnie miękka i nabiera słodyczy. Najbardziej popularny przepis na weki z papryki to oczywiście leczo, które możemy zimą wykorzystać jako szybki obiad.


Wystarczy otworzyć słoik, podgrzać leczo z pokrojoną kiełbasą i mamy gotowe danie. Marynaty z papryki można przyrządzać na słodko, ostro czy też na słodko-kwaśno. Papryka świetnie smakuje w marynacie. Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z papryką? Znudziły Ci się leczo, papryki faszerowane.


Mam dla Ciebie genialny przepis na peperonatę. To danie włoskie, takie sycylijskie ratatui przygotowane z papryki, cebuli i pomidorów, doprawione octem i ziołami. Uwielbiam ją jako dodatek do obiadu, na kanapkach, na ciepło i zimno. Co zrobić z papryki na obiad? Możliwości jest naprawdę mnóstw: papryka jest warzywem na tyle uniwersalnym, że bez problemu można wyczarować z niej zarówno przepisy fit i dietetyczne, jak.


Jak zrobić leczo z papryki i pomidorów

Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy tylko papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i… smalcu, na którym będziemy podsmażali składniki. Ten ostatni produkt budzi kontrowersje, ale jest niezbędny do uzyskania idealnego smaku potrawy. To leczo, od leczo z żółtej papryki, różni się tym, że nie jest z żółtej papryki (tylko z czerwonej i zielonej) i wydaje mi się, że jest jeszcze prostsze od tamtego. Jak to się u mnie często zdarza musiałem dokonać utylizacji zasobów lodówki, a że miałem aż duże papryki, wybór był oczywisty. Wszystkie składniki dusimy, aż powstanie zawiesisty sos.


Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Miałam trudną noc, nie znoszę męczących snów, a dzisiaj miałam ich masę! Na pocieszenie stwierdziłam, że najem się papryki w słonecznych kolorach! Nie miałam tylko pewności, czy wolę leczo z papryki czy może jakąś surówkę z papryki i pomidora. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.


Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Taka potrawa jest w sam raz na lekki i szybki obiad w upalne wakacyjne dni.


Danie jest proste do wykonania, wystarczy, że w kolejności będziesz dodawać do rondla poszczególne składniki a gęste i smakowite leczo z patisonów i papryki wykonasz w mgnieniu oka. Na dziesięciolitrowy garnek zużyjemy ok. Najładniej prezentuje się potrawa z udziałem różnokolorowej papryki. Do tego jedna dość duża cukinia i jeden spory kabaczek oraz 2–kg pomidorów. Oczywiście zawartość poszczególnych składników zależy także od koloru papryki.


Teraz przejdźmy do samej praktyki, a więc do przepisów, w których papryka doskonale się odnajdzie. Oto moje ukochane kurki z papryką albo papryka z kurkami, jak kto woli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty