wtorek, 25 sierpnia 2015

Przyprawy leczo

Przyprawy leczo

Skład gotowej przyprawy do leczo Gdy zabraknie w kuchni świeżych ziół, można skorzystać z gotowej przyprawy do leczo, którą można kupić w sklepie. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


Przygotuj smaczne i dobrze doprawione węgierskie leczo według naszego przepisu. Sprawdź również pozostałe dania z warzyw na Kamis. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Cebula stanowi jeden z najważniejszych składników leczo. Jakie przyprawy do leczo sprawdzą się najlepiej?


Jej charakterystyczny pikantny smak koniecznie musi znaleźć się w tym daniu. Zgodnie z tradycyjnym przepisem, cebula powinna zostać podsmażona na smalcu. Można w tym celu z powodzeniem użyć także dobrego oleju rzepakowego.


Dodane przez pumcia w: Tylko o kuchni. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Warzywa pokrój w kostkę a kiełbasę w plastry.


Do garnka wrzuć kiełbasę, cebulę i paprykę. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Danie podawaj na gorąco z ryżem lub z pełnoziarnistym pieczywem.


Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne. A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia.


Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Do cebuli dodaj kiełbasę, paprykę, przyprawy (słodka i ostra papryka) oraz koncentrat. Smaż całość przez kilka minut. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką.


Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Po tym czasie próbujemy smak leczo i ewentualnie dodajemy przyprawy, sól i pieprz do smaku. Następnie gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy na małym ogniu minut. Jak widać, wykonanie leczo z cukinii na zimę nie jest trudne i przy odrobinie pracy i cierpliwości każdemu się uda.


Przyprawy leczo

Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Leczo - danie proste i smaczne.


Sól, pieprz, przyprawy do smaku, np. Cebulę kroimy w kostkę - niezbyt drobno. W daniu użyj tych, które akurat będziesz mieć pod ręką.


Kluczem do smaku są przyprawy – słodka i ostra papryka, indyjska mieszanka przypraw curry, oraz koncentrat pomidorowy. BY być mistrzem leczo trzeba wiedzieć dwie rzeczy. Po pierwsze w leczo istotne jest, aby jego składniki były miękkie ale nie rozgotowane – powinny zostać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty