czwartek, 13 sierpnia 2015

Dobre ciasto na pierniczki

Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto przygotowuje się ekspresowo (czas przygotowania wydłuża jedynie przestudzenie miodu :), nie trzeba go długo ugniatać, nie przykleja się do wałka, nie rozpada, a pierniczki bardzo łatwo się z niego wykrawa. Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie.


Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.


Konsystencja ciasta utrudniała przeniesienie wykrojonych już pierników na blaszkę, ale poradziłam sobie rozwałkowując ciasto od razu na papierze. Pierniczki wyszły piękne i bardzo smaczne. Ciasto wyrabiać reką przez około minut, aż będzie gładkie.


Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Przepis na świąteczne kruche pierniczki.


Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Nie próbowałam, w końcu mają to być pierniczki szybkie, ale jeśli chcesz to zawinęłabym ciasto w kawałek folii spożywczej i włożyłabym do lodówki.


Na następny dzień, po wyciągnięciu z lodówki, pozostawiłabym, aby ciasto ociepliło sie do temperatury pokojowej. Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie. Zrobiłam te pierniczki dokładnie z przepisu, korzystając z miodu z pasieki. Ciasto wyszło wręcz lejące, ale za radą z przepisu – odczekałam dobę, zanim zaczęłam je robić.


Po nocy ciasto przypominało taflę lodu! Miód owszem – związał, ale ciasto nie nadawało się do wyrabiania po nawet dwóch godzinach stania w temp pokojowej. Szybkie w przygotowaniu, z pięknym świątecznym motywem na pewno znajdą powodzenie na każdym stole. IKEI, są kruche, aromatyczne i bardzo. Dobre pierniczki wymagają czasu.


Dobre ciasto na pierniczki

Nawet 3-tygodnie przechowywania, wtedy nabiorą intensywności, ciasto zmięknie i będą nadawać się do jedzenia. CO ZROBIĆ, ABY PIERNICZKI BYŁY SZYBKO MIĘKKIE: Do szczelnego pojemnika wkładamy pierniczki razem z: obierkami jabłka, wymieniamy je co 1-dni na świeże. Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka).


Dokładnie wyrabiać ręką przez około minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Foremkami wykrajać pierniczki.


Anna Starmach i poleca swój przepis na proste, szybkie pierniczki na Boże Narodzenie. Korzenne, kruche pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą stołu. Oto przepis na pierniczki świąteczne Anny Starmach.


Pyszne pierniczki na święta Bożego Narodzenia. Udekorowane cytrynowym lukrem. Ciasto powstaje błyskwiczne, bardzo dobrze się zagniata i wałkuje, nie lepi się, pieczenie trwa jednej porcji - minut i pierniczki na święta gotowe. Nie potrzebują leżakowania, gdyż po upieczeniu są od razu miękkie.


Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na grubość ok. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki zachowując odstęp ok cm. Ciasto może być klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. Ciasto przekładamy do miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na tygodnie (może być dłużej). Po leżakowaniu wałkujemy ciasto na grubość 3-mm.


Krótko pieczemy w temperaturze 1– 1stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty