wtorek, 11 sierpnia 2015

Przepis na cukinie leczo

Przepis na cukinie leczo

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.


Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone papryki cukinie duża cebula ząbki czosnku 5ml passaty pomidorowej 1ml wody liść laurowy łyżka oregano lub tymianku łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


Przepis na leczo z cukinii. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


Wspaniały i zdecydowane najlepszy przepis na leczo z cukinii. To pyszne leczo z cukinią polecam szykować w sezonie na cukinie. Jest to danie szybkie, proste i zrobisz je od początku do końca w jednym garnku. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka.


Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Coś ciepłego, sytego, domowego. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i pieczarki. Warzywa smaży się zwyczajowo na smalcu, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, jednak wegetariańska odmiana potrawy jest również chętnie przyrządzana.


Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. Leczo z cukinii to cudowne, letnie danie. Bez tego dania nie ma w Polsce jesieni! Gdy na straganach królują świeże papryki i cukinie, leczo jada się w prawie każdym polskim domu.


To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa. Widziałam też przepis na bigos z cukinii do słoików ale jeszcze go nie robiłam. Dodane przez Nukleon w: Tylko o kuchni. Mam większą ilość cukinii. Zrobiłam leczo do słoików na zimę.


Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych. Pierogi z kapustą i grzybami. Już chyba nigdy nie wrócę do leczo z kiełbasą. Dziękuję :) Chodziło za mną leczo z cukinii. Dodać pokrojone w kostkę papryki a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie.


Przepis na cukinie leczo

Faszerowana cukinia-„zapiekane leczo” SKŁADNIKI. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zobacz cukinię w odsłonach w naszej galerii! Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo? Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok….


Dusimy na małym ogniu min. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Usuń gniazda nasienne i pokrój w większa kostkę. Papryki przekrój na pół.


Bakłażana i cukinie pokrój na półplastry. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę pokrój w plastry. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwą i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli. Top przepisów z cukinie -Tydzień jestem leku, nie powtórzyć przepis!


LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ- NAJLEPSZE LECZO NA ŚWIECIE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty