czwartek, 20 sierpnia 2015

Gofry z surowych ziemniaków

To zupełnie inne gofry niż znacie. Można jeść je na słodko lub wytrawnie. Rewelacyjnie komponują się z serkiem, kwaśną śmietaną i łososiem lub szczypiorkiem, koperkiem. Równie dobre są na słodko z cukrem i śmietaną. Cebula powinna się zeszklić i lekko zarumienić.


Odstaw patelnię na bok, by lekko ostygła. Ugotowane ziemniaki (mogą być z resztek z obiadu, z dnia poprzedniego) zmiel w maszynce, przepość przez praskę lub ugnieć tłuczkiem do puree. Dodaj mąkę, surowe jajka, oraz. Gofry Hash browns – z ziemniaków. Hash browns (lub hashed browns) to amerykański klasyk śniadaniowy, którego początki sięgają drugiej połowy XIX wieku.


Głównym składnikiem tego prostego danka są surowe ziemniaki, zwykle tarte lub drobno siekane, które smaży się na patelni – uformowane w coś na kształt placków – z dużą ilością tłuszczu, przez co nieco przypominają. Ja zwykle doprawiam na bogato, żeby zagospodarować wysypujące się z szafek zioła, których ciągle kupuję za dużo. Czasem nie zniechęcają mnie nawet przeterminowane, ale do tego oczywiście nie namawiam. Tym razem jednak się pohamowałam i stworzyłam gofry z gotowanych ziemniaków z mieszanką przypraw według mnie najsmaczniejszą. Przepis na gofry ziemniaczane – z surowych ziemniaków z bloga Jedz kolorowo.


Gofry z surowych ziemniaków

Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Przepisy na gofry z surowych ziemniaków w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na gofry z surowych ziemniaków. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Jednak one są dla mnie zbyt tłuste.


Pieczone w gofrownicy są świetną alternatywą dla smażonych. Pasują na śniadanie, obiad i kolację a dodatki mogą być przeróżne. Ziemniak to jedno z tych warzyw, które w nietolerancji histaminy chyba u każdego dobrze się sprawdza. W sytuacjach awaryjnych zawsze można na nie liczyć :).


A ponieważ jesienią mój brzuch „odmawia posłuszeństwa”, to ziemniaki często goszczą w moim jadłospisie. Dzisiaj dla urozmaicenia gofry z surowych ziemniaków. Smakują jak gofry i jak ziemniaki jednocześnie, zaskakująco, ciekawie, wyjątkowo. Teraz, kiedy je spróbowałam będę eksperymentować jeszcze z różnymi dodatkami.


Coś mi mówi, że z sosem grzybowym też będą pyszne. Ich przygotowanie zajmuje minut, a składniki macie zapewne już teraz w lodówce. Dziś dzielimy się z Wami drugą wersją wegańskich i bezglutenowych gofrów ziemniaczanych, którą udało się wyczarować w naszej kuchni. Krem z pieczonego ziemniaka najlepiej smakuje z bagietką lub kromką podpieczonego na patelni chleba. Ja gotuję wywar warzywny, ale może być.


To właśnie z tego powodu osoby na diecie, dbające o linię i osoby z problemami trawiennymi zmuszone są zrezygnować z nich, ale czy na pewno? Gofrownica użyta do poprzedniego przepisu (gofry z jabłkiem) dała mi pomysł na placki ziemniaczane upieczone przy jej użyciu. Już od dawna robiłam w domu drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami i zawsze wszystkim bardzo one smakowały. Olga Smile w Social Media.


Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności. Kluski z surowych ziemniaków to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Doskonale skomponują się z różnego rodzaju sosami. Zainspiruj się i przyrządź do nich taki o intensywnym smaku papryki i pieczarek.


Sięgnij po gotową propozycję, którą wystarczy wymieszać z wodą i zaprawić kwaśną bądź słodką śmietanką. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry z ziemniaków. Mamy dla Was przepis na pyszne i bardzo proste gofry z gotowanych ziemniaków i cebuli! Im więcej skrobii, tym bardziej chrupiące wychodzą frytki. Z ziemniaków mało sypkich, nawet po podwójnym smażeniu, nie będzie takiego efektu.


Wyglądają smakowicie te pyzie. A co do klusek śląskich to są białe i czarne. Pozostałe 9gram pyrów trzemy jak na placki ziemniaczane na maąych oczkach.


Gofry z surowych ziemniaków

Przygotowanie dania pyzy lub kluski z surowych ziemniaków 1. Całą tą ziemniaczaną masę następnie za pomocą ściereczki odciskamy. Szare kluski, zwane też przecierakami lub żelaziakami (od sinego koloru, który zawdzięczają ziemniakom) przygotowuje się z tartych surowych ziemniaków. W trakcie ucierania ziemniaki utleniają się i ciemnieją.


Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty