czwartek, 13 sierpnia 2015

Serniko makowiec

Serniko makowiec

Seromakowiec na kruchym spodzie. Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców #128578; Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika. Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Dorota Smakuje. Ten przepis to moja propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale na wszelkie imprezy!


Sero-makowiec, dwa w jednym. Połączenie masy makowej, którą uwielbiam i sera. Dodatkowo, seromakowiec często wzbogaca się dodatkami, wśród których najpopularniejsze są bakalie i skórki cytrusów. Jeśli do masy serowej dodamy namoczone rodzynki, a masę makową przygotujemy zgodnie z przepisami na wykwintny makowiec, uzyskamy interesujące ciasto, które najczęściej piecze się na święta. Piekarnik nagrzać do 1stopni.


Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem, następnie dodawać po 2-łyżki masy makowej i przez chwilę razem miksować. Wymieszać ze zmielonymi migdałami, roztopioną czekoladą, mąką oraz likierem. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni.


To bylo niebo w gębie! Przez Panią Dorotę wpadlam, bo zostalam okrzyknięta rodzinnym cukiernikiem (robilam tez piernik staropolski od Pani) i od tych Świąt mam piec ciasta juz na każde okazje :). Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego do 1stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy minut bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik niech postoi w piekarniku przez minut.


Ostudzony sero - makowiec polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Co więcej, bardzo dobrze też smakuje! Jeśli w czasach szkolnych lubiliście drożdżówki w. Hej, ja dodaję więcej soku z cytryny, jak chce, żeby jagielnik był bardziej sernikowy… A z cukrem i ksylitolem to chyba kwestia gustu,bo dostaję skrajnie różne głosy, dla niektórych za dużo, dla innych za mało;) Może najlepiej smakować masę i stopniowo dodawać sok z cytryny i ksylitol. Wielkanoc makowiec święta boże narodzenie seromak Boże_Narodzenie.


Inne przepisy tego użytkownika. Rurki z kremem piernikowym. Biszkopt z kremem mascarpone. Polewa jest w sumie zbędna, ale polałam, bo chciałam wykorzystać czekoladę. Serniko-makowiec dość szybki w wykonaniu, bo z gotową masą makową.


Trzeba upiec serniko-makowiec, albo też seromakowiec - krążą różne nazwy. W oryginalnym przepisie, który dostałam wykorzystywana jest gotowa masa makowa z puszki, ale robiłam też z makiem własnej produkcji - wychodzi jeszcze smaczniejsze. SeroMakowiec przepis na Sernik z Makiem. Dziś chcę podzielić się bardzo prostym przepisem na bardzo smaczne ciasto.


Jest to połączenie bardzo smacznego sernika z makowcem, a całość przygotowana na ciasteczkowym spodzie. Ser uciera się z żółtkami, cukrem, mąką śmietaną i pianą z białek, dzięki czemu powstała masa jest dość puszysta. Dołącza się do niej wiórki kokosowe i sok z cytryny, co podkreśla jej smak. Pyszny serniko- makowiec z wiśniami.


Masy serowej i makowej jest mniej więcej tyle samo. Przyjaciółka, która również robiła to ciasto, stwierdziła, że następnym razem zrobi z podwójnej porcji masę serową, żeby wyszedł bardziej sernik. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta ewy wachowicz sero makowiec. Dorota PISZE “Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania.


Serniko makowiec

Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej. Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego – maszynki do mielenia. Bardzo pyszny sero-makowiec moja rodzina bardzo go uwielbia. Czas przygotowania: 1min. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat?


Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ma dwa w jednym ( w 1). Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Prosty, szybki i bardzo efektowny serniko - makowiec. Kruchy spó masa makowa z dodatkiem żurawiny i miodu, aksamitna masa serowa i pyszna polewa malinowa.


Wszystkie warstwy sernika doskonale się ze sobą komponują. To ciasto ma w sobie składniki, które lubimy najbardziej: owoce, ser, miód i mak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty