Dzika róża jest bardzo cennym źródłem witaminy C. To bardzo, bardzo dużo - nawet kilkukrotnie więcej niż w cytrynie. Dlatego przetwory z dzikiej róży idealnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym. Niestety, jak to bywa, nie ma róży bez kolców i sprawa z witaminą C nie jest taka łatwa. Dlatego świetnie sprawdza się w walce z przeziębieniem i grypą. Jest także cenionym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki.
Przetwory z dzikiej róży są więc najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia. Krzewy różane są ozdobą miejskich skwerów, parków i przydomowych ogrodów. Potrzebują dużo słońca, ale poza tym mają skromne wymagania, dlatego rosną też przy drogach, na obrzeżach lasów, nieużytkach. Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga ogrody babilonu.
Dodane przez Ania7w: Tylko o kuchni. Witam , mąż mi wczoraj przyniósł do domu dziką kaczę , niestety nie mam pomysłu jak ją przyrządzić , nigdy nie przyrządzałam takiej kaczki. Jakie zastosowanie ma dzika róża? Syrop, konfitura lub sok idealnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym, kiedy niedobory witamin w naszym organizmie są największe.
Idealnym sposobem na wykorzystanie owoców dzikiej róży, który rozgrzeje nas w zimowe wieczory, będzie nalewka. Osiąga wysokość około m, a charakterystyczne dla niego podłużne o wrzecionowatym kształcie pomarańczowe owoce (a właściwie pseudoowoce, prawdziwy owoc róży w postaci twardych orzeszków znajduje się wewnątrz) są wykorzystywane zarówno w kuchni. Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza.
Stanowi bardzo dobre źródło witaminy C. Jej zawartość w owocach dzikiej róży jest razy większa niż w owocach czarnej porzeczki i aż 1razy większa niż w jabłkach. Wystarczy spożyć tylko trzy owoce dzikiej róży, aby pokryć. Harmonia smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Harmoniasmaku. Wpadłam na pomysł zrobienia przetworów lub nalewek, ale nigdzie nie mogę znaleźć przepisów. Szczególnie interesują mnie konfitury z owoców, mniej - z płatków.
II sposób z przecieru (Zaleta: owoców nie trzeba drylować, żmudnie czyścić z nasionek i wypłukiwać drażniących włosków). Zebrane całe owoce dzikiej róży gotujemy ok. Odlewamy wodę i przecieramy przez durszlak lub sito.
Dotychczas medycznie nie wykazano żadnych istotnych działań niepożądanych po zastosowaniu dzikiej róży! Róża dzika – zbiór i przetwory. Przetwory i nalewki z dzikiej róży pomagają także przy zakażeniach układu moczowego czy przewodu pokarmow.
Sezon jesienno-zimowy zwykle wiąże się ze spadkiem odporności organizmu i wzrostem zachorowań, ale nie musisz od razu biec do apteki i zażywać garści tabletek, aby zachować zdrowie. Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory. Artykuły na temat: przetwory dzika róża. Trzy rośliny, które warto jeść, kiedy masz żylaki.
Jeśli przyrządzisz je według naszych przepisów, będą pyszne i nie stracą zdrowych składników. Trzeba zdążyć przed pierwszymi przymrozkami, kiedy jeszcze są świeże, jędrne i intensywnie czerwone. Wtedy też mają najwięcej witaminy C. Rośnie dziko na półkuli północnej w strefie umiarkowanej i ciepłej.
Rozprzestrzeniła się również w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce można spotkać ponad gatunków tej rośliny. Nie jest to klasyczna marmolada (często pod marmoladą różaną rozumie się płatki ucierane z cukrem i tak też można:)), ale płatki różane zatopione w syropie i szklone do tej pory, aż będą przeźroczyste. Do najbardziej znanych jej dobroczynnych właściwości należy: wzmacnianie organizmu, pomoc w walce z przeziębieniem, grypą, nadciśnieniem, chorobami serca, wątroby i układu pokarmowego.
Ludowe nazwy: psia róża, która jest tłumaczeniem nazwy łacińskiej, oraz szypszyna (stąd szypszyniec różany), nazwa o pochodzeniu słowiańskim. Przepis na sok z owoców dzikiej róży. Występuje na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej. W czasie ostatniej bytności na targu znowu zakupiłam owoce dzikiej róży i tym razem przerobiłam je na sok.
Zależało mi, aby wydobyć z nich jak najwięcej cennych składników, więc zmiksowałam je razem z pestkami ( i szklankami wody) i przetarłam przez sito. Dorasta do m wysokości. Liście ciemnozielone, pomarszczone, pokrój półkolisty ozdobne kwiaty i owoce.
Wytwarza rozłogi wskutek czego często tworzy gęste zarośla. Rozpoczyna zakwitanie na przełomie maja-czerwca powtarza je do października. Na pierwszy ogień - dzika róża. Jeśli zaś chcemy zrobić przetwory do naszej kuchni, możemy poczekać dłużnej, aż zmiękną, nawet do pierwszych przymrozków. W zależności od pogody, zbiorów dokonujemy już od początku września do końca października, najlepiej w słoneczny dzień.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dzika róża konfitura.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.