poniedziałek, 7 listopada 2016

Jak zrobić czekoladowe muffinki

Przepis na proste babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych, oprócz gorzkiego kakao warto dodać do nich małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. babeczki cappuccino), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. w babeczkach na urodziny) lub. Zobacz, jak zrobić muffinki czekoladowe!


Jak zrobić czekoladowe muffinki

Czekoladę pokrój na kawałeczki. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Jajka zmiksuj razem z mlekiem i rozpuszczonym masłem.


Mogą być doskonałą przekąską dla dorosłego, jak również dla dziecka. Papierowe foremki na muffinki, tzw. Możesz dodać do muffinek bakalie lub zrobić czyste ciasto bez dodatków. Proste muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady.


Jeżeli szukasz przepisu na szybki deser popołudniowy to polecam Ci wypróbować proste muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady – zarówno białej jak i mlecznej. Jeżeli wolisz czekoladę gorzką to jak najbardziej możesz jej użyć. Dodane przez anulaw: Tylko o kuchni. Co zrobić, aby moje wypieki, szczególnie babki ,były wilgotne.


Najczęściej ciasto wychodzi mi , kruszy się. W obydwu przypadkach proste babeczki waniliowe mają jedną niepodważalną zaletę – zawsze wychodzą :) Z dowolnym kremem np. Do tej pory nie było na Kwestii Smaku przepisu na klasyczne muffiny czekoladowe! Już się poprawiam i uzupełniam :-) Mięsiste i wilgotne, z kawałkami roztapiającej się czekolady w środku, z chrupiącą skorupką na wierzchu. Do zrobienia tych babeczek możesz użyć jakiejkolwiek czekolady jaką lubisz (czarna, biała, mleczna) lub możesz użyć kilku rodzajów czekolad jednocześnie.


Babeczki będą wyśmienicie smakować z gorzką herbatą czy kawą. Dobrze wyrośnięte, nie za słodkie, mocno czekoladowe, a dodatkowo nadziane czekoladą z orzechami. Muffinki czekoladowe zrobicie w mig! Mam nadzieję, że już cieknie Wam ślinka :) Jak wiecie, moje receptury są łatwe w przygotowaniu i taki jest także ten przepis. Pieczesz muffinki nie po raz pierwszy, a wciąż nie wyrastają tak, jak te z przepisów w kolorowych magazynach?


Jeśli zastanawiasz się, co robisz źle, klikaj na kolejne zdjęcia. Z opisów dowiesz się co zrobić, żeby muffinki zawsze wyrastały wysokie i puszyste. Czy jeśli włoże kostki czekolady do środka i podam babeczki zaraz po upieczeniu, to zostanie ona płynna ? Wiem, że lepiej zrobić w tym stylu suflet, jednak chcę to podać gościom na imprezę, a niestety nie mam tak wiele kokilek.


Jak zrobić czekoladowe muffinki

Sprawdź jak zrobić pyszne muffinki z czekoladą. Poznaj przepisy i inspiracje WINIARY. Mocno czekoladowe, mięsiste ciasto (też dzięki dodatkowi zmielonych migdałów), nie za słodkie, w sam raz. Idealne muffiny czekoladowe. I niespodzianka - w środku spora dawka nutelli (choć możecie użyć Waszego ulubionego kremu czekoladowo - orzechowego).


Będą Wam przypominały muffiny Izaura, choć oczywiście z innym nadzieniem. Babeczki czekoladowe są nie tylko pyszne, ale również proste do wykonania. Wystarczy zmieszać sypkie składniki z mokrymi, używając do tego łyżki, nie miksera.


Warto pamiętać, że tego typu wypieki nie muszą być rozrabiane na gładką masę – w cieście mogą pojawić się drobne grudki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek. Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Nazwa muffinki pochodzi prawdopodobnie od francuskiego słowa „moufflet” oznaczającego specjalny, delikatny rodzaj chlebka lub od niemieckiego „muffe” oznaczającego nieduże ciastko. Możemy przygotowywać je na różne sposoby i różnorodnymi składnikami. Pyszne będą muffinki pizzowe, serowe, czy jajeczne. Tak jak wszystkie muffinki są błyskawiczne, dlatego można je szybko przygotować, gdy zapowiedzą się niespodziewani goście. Długo zachowują świeżość, więc spokojnie można także zrobić je dzień przed podaniem i zabrać do pracy czy szkoły.


Koniecznie wypróbujcie – ja jestem nimi zachwycona. Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną.


Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty