czwartek, 17 listopada 2016

Biszkopt na roladę

To podstawy przepis na idealny biszkopt pod każdą roladę na słodko. Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie). Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny.


Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów. Nie jest to standar że biszkopt rolada pojawia się u mnie w domu.

Co to, to zdecydowanie nie! Nie mam w zwyczaju pieczenia biszkoptów wysokich ani niskich. Osoby nietolerujące glutenu nie muszą rezygnować z jedzenia biszkoptów. Co prawda, wypieki te będą nieco różniły się od tradycyjnych, chociażby barwą i puszystością, jednak ich smak warto docenić.


Biszkopt bez glutenu otrzymamy zamieniając mąkę pszenną np. Na zdjęciu biszkopt Autorki jest grupy i wyrośnięty, wygląda jak osobno upieczony i zawinięty z gotowym musem. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry).


Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (zaczynając zwijanie od dłuższego boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.

Piekłam od niepamiętnych czasów i do tego jeszcze roladę. Trochę sceptycznie podeszłam do przepisu na biszkopt - zupełnie inny niż mój, ale wypróbowałam i wyszło super. Przedobrzyłam ze ściereczką może niepotrzebnie lekko wilgotna i ciasto trochę przylgnęło, ale cukier przykrył wszystkie braki. Następnie biszkopt wyłożyć na ściereczkę kuchenną, odlepić papier i zwinąć biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie ostudzić biszkopt.


Ubić zimną śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozwinąć roladę i wyłożyć na niej ubitą śmietankę, zachowując ok. Gorący biszkopt wyłożyć do góry nogami na czystą lnianą ściereczką oprószoną lekko cukrem pudrem w taki sposób aby papier był na wierzchu. Oderwać go delikatnie a ciasto zwinąć razem ze ściereczką w dość ciasną roladę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Najważniejszy jest biszkopt. Musi być lekki, plastyczny. Ale to nie wszystko, ważne jest by rolować go wtedy, gdy jest gorący, to bardzo ułatwia jego zwinięcie i nadanie mu odpowiedniej formy.


Jeśli masz ochotę na roladę z kremem to zobacz też moje inne przepisy,. Klasyczna rolada z kremem sprawdzi się na każdą okazję, zachwycając zarówno dorosłych smakoszy, jak i małych łakomczuchów. Gotową roladę udekoruj cukrem pudrem i zajadaj w gronie najbliższych. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach, to rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną jest dla Ciebie!


Takie ciasto trudno zwinąć w roladę. Najlepiej piec go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub olejem. Papier powinien być tak ułożony, żeby delikatnie zachodził na ścianki foremki lub blachy.

Bardzo dokładny przepis na ten biszkopt pod roladę znajdziesz u mnie na Blogu. Rolada biszkoptowa w wersji podstawowej. Już za chwilę właśnie tak będzie wyglądała Twoja rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną. Od razu po upieczeniu roladę zdejmujemy z blaszki i przekładamy na przygotowaną wcześniej ściereczkę papierem do pieczenia od góry. Upieczony biszkopt powinien mieć ok.


Gorący biszkopt położyć na przygotowanej ściereczce (wierzch ciasta do ściereczki) i natychmiast oderwać papier. Szybko zwinąć biszkopt razem ze ściereczką (zaczynając od dłuższego boku), roladę ostudzić. Krem czekoladowy: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić nad parą wodną, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną ze szczyptą soli.


Mi chyba niestety zaszkodziły: biszkopt nie wyrósł, gotowa rolada przemokła od jabłek (które pozostały w plasterkach). Następnie dodajemy stopniową przesianę i wymieszanę mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek.


Roladę wkładamy na co najmniej godzinkę do lodówki. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. Porady Galaretke najlepiej przygotować przed upieczeniem biszkoptu zeby dobrze stęrzała wtedy łatwiej pokroić można ja w kostke.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty