Leczo na zimę (w słoiku) 1. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.
Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę.
Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Wystarczy wrzucić do garnka, podgrzać i mamy gotowy obiad. Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni. Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około kg. Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików.
Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Ponieważ sezon na warzywa w pełni, mamy świeże pomidory, paprykę i cukinię, postanowiliśmy w tym roku zamknąć w słoikach i nasze leczo. Przepis na leczo do słoików na zimę.
Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Gdy chcemy powrócić do tych smaków zimą koniecznie musimy zrobić kilka słoików leczo z cukinii Jest to leczo warzywne. Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać.
Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok.
Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo w słoikach na zimę. W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę.
Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz szybki obiad. Czas pasteryzacji leczo w słoikach litrowych wynosi minut od momentu kiedy woda w naczyniu zacznie lekko falować (podczas pasteryzacji nie powinna się mocno gotować). Najpopularniejsze przepisy na cukinię w słoikach na zimę to sałatka oraz leczo z cukinii na zimę. Połączenie cukinii z papryką tworzy doskonałą kompozycję smakową.
Do przetworów wybierany warzywa dorodne i zdrowe. Będą też potrzebne umyte i wyparzone słoiki, w których przechowamy nasze przetwory, aby cieszyć się pyszną. Papryka na zimę nie jest trudna do wykonania. Poznaj łatwe i popularne przepisy na weki z papryki, dzięki którym w okresie zimowym będziesz cieszyć się pysznym leczo, marynatą, sałatką, a nawet dżemem z papryki.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o papryce. Witaj, robię bardzo podobnie, tylko że ja w połowie duszenia dodaję przecier pomidorowy - taki własnej roboty, wtedy wychodzi właściwie sos leczowy:) Na ogół wygląda to tak, że w trakcie duszenia się cukinii, kroję pomidory i go garnka, jak już się uduszą do przecieram przez sito, cześć tego przecieru do lecza a reszta w słoiki - w ten sposób mam i leczo i przecier na zimę. Nieraz robiłam leczo na zimę. Nie zawsze wszystkie słoiki dobrze się przechowały, ale to normalka. Wszystko dosamaczałam odrobiną cukru.
Paprykę pokroić w kawałki, pomidory obrać ze skórki i razem z papryką dodać do cebuli. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Można wstawić do ciepłego piekarnika,żeby słoiki dobrze zawekowały się. Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie Zgłoś błąd w przepisie.
Też robię takie leczo na zimę. Super, że można cieszyć się smakiem własnych warzyw nawet zimą. Przygotowanie dania papryka marynowana w occie (w słoiku na zimę) Obie cebule pokrój w piórka. Do słoików wsyp przyprawy. Włóż po kilka piórek cebuli i ciasno układaj paprykę.
Do każdego słoika dodaj po łyżce oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.