Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych. Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Dokładnie zagnieć ciasto, aż osiągnie odpowiednią konsystencję i wszystkie jego składniki połączą się. Rozwałkuj je na stolnicy i metalowymi lub plastikowymi foremkami wycinaj różne kształty.
Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami. Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki. Piec około - minut w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami - minut w temperaturze 150ºC. Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne! Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie.
Pierniczki świąteczne - dekoracja. Mąkę wymieszać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko i lekko przesudzony miód i margarynę. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt tępe można dodać odrobinę mleka).
Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki. Kruche, z czekoladą, z lukrem i inne. Najlepsze przepisy na pierniczki na Boże Narodzenie. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minut. Krok 2: Pieczemy pierniki.
To dzięki niemu pierniki są kruche, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszne ciasto na pierniczki oraz jak udekorować bożonarodzeniowe ciasteczka! Bożonarodzeniowych przepisów. Ciasto dzielimy na dwie części.
Dziś przepis na pierniczki znaleziony na forum cincin. To się nie ma prawa nie udać. Można je też dowolnie dekorować czekoladą lub lukrem. Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie.
Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych. Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto. Wyjmujemy po kawałku, rozwałkujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 1-2cm ( im są grubsze tym lepsze, bardziej puszyste) wykrawamy pierniczki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie foremkami wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między pierniczkami odstępy, ponieważ dużo rosną.
Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Zrobiłam te pierniczki dokładnie z przepisu, korzystając z miodu z pasieki. Po nocy ciasto przypominało taflę lodu! Miód owszem – związał, ale ciasto nie nadawało się do wyrabiania po nawet dwóch godzinach stania w temp pokojowej.
Te pierniczki nie są miękkie. Jeśli lubisz pierniczki mięciutkie, to zapewne spodoba Ci się przepis na błyskawiczne pierniczki z lukrem, lub przepis na pierniczki alpejskie. Mogą być to Lebkuchen – miękkie pierniczki, które pokrywa się lukrem. Te niemieckie ciastka można od razu jeść, nie muszą leżakować, by nabrać kruchości.
Konsystencja ciasta utrudniała przeniesienie wykrojonych już pierników na blaszkę, ale poradziłam sobie rozwałkowując ciasto od razu na papierze. Anna Starmach i poleca swój przepis na proste, szybkie pierniczki na Boże Narodzenie. Korzenne, kruche pierniki będą nie tylko pyszną przekąską do herbaty, ale też uroczą ozdobą stołu. Oto przepis na pierniczki świąteczne Anny Starmach.
Grudzień kojarzy mi się z korzennymi zapachami. To jest ten czas, kiedy z wielką chęcią sięgam po pierniczki i dodaję przyprawy piernikowej nawet do zwykłej herbaty. Od pierwszych, grudniowych dni nastrajam się na nadchodzące Święta. Uwielbiam kiedy w domu pachnie cynamonem, imbirem i goździkami.
Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość około 2mm Wykrawać z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 1stopni przez około 10minut. Po ostudzeniu dekorować lukrem królewskim.
Jeżeli tak jak ja kochacie pierniczki, ale chcielibyście przeżyć święta trochę bardziej zdrowo, to mam coś dla was – przepis na dużo zdrowszą wersję świątecznych, korzennych pierniczków! W święta zawsze sobie na nie pozwalam, ale zawsze chciałam popracować nad zdrowszą wersją – także dla Was. Kolorowe świąteczne pierniczki dojrzewające po upieczeniu, z lukrem lub polewą czekoladową. Sprawdzony przepis na pierniki na Święta, łatwe i pyszne, z miodem i korzennymi przyprawami. Jak wiadomo ciasto na pierniki zarabia sie na kilka tygodni przed swietami by moglo lezakowac w chlodym miejscu jak przepis nakazuje.
Dla spoznialskich, ktorzy nie zdazyli zrobic ciasta odpowiednio wczesnie proponuje pierniki, ktore mozna piec na tydzien przed swiatami albo w ostatniej chwili prawie. Twarde pierniczki mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy wolą chrupkie i trochę twardsze pierniczki, inni – te z nadzieniem, które rozpływają się w ustach.
Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde. Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.