Jakie dodatki moge dodać do pizzy? Mam zamiar zrobić pizze ale nie wiem jaie bym na nią dać dodatki. Jeśli macie jakieś pomysły to pisać?
W każdej pizzerni istnieje możliwość dobrania składników według własnej kompozycji, dlatego nie koniecznie trzeba samemu piec pizzę, by mieć na niej ulubione składniki. Pizza domowa to jedyna pizza jaką znałem, zanim zacząłem odwiedzać restauracje i poznawać tradycyjny, włoski sposób na pizzę. W wielu domach przygotowuje się ją w zasadzie ten sam sposób i nazywa zwykle po swojemu. Co możesz dodać do pizzy po jej upieczeniu, aby podkręcić jej smak? Proponuję kilka prostych dodatków, które świetnie podkreślą smak Twojej pizzy.
Jak dla mnie to jest numer jeśli chodzi o proste dodatki do pizzy. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około minut). Możesz eksperymentować i każdą. Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp it ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w. Przepis na sos do pizzy zaczyna się od podsmażenia czosnku na oliwie, aż delikatnie się zeszkli.
Następnie należy dodać pomidory w wybranej formie, a także oregano oraz sól i pieprz. Wszystko musi gotować się przez ok. Po tym czasie należy dodać resztę ziół i wszystko dokładnie wymieszać.
Do garnka wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć na złoty kolor. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. Dodać pomidory i wymieszać.
W międzyczasie można też dodać posiekaną bazylię. Wystarczy, że podsmażysz kurczaka, dobrą kiełbasę lub inną wędlinę, dodasz sos, a następnie przerzucisz do niego ugotowany al dente makaron. Na sam koniec możesz dodać świeżo zmielonego pieprzu i parmezan. Domowy, prosty i szybki sos do pizzy.
Ten sos czosnkowy jest identyczny a nawet lepszy niż sosy serwowane w pizzeriach. Do tego to tylko kilka prostych i tanich składników. Taki sos czosnkowy cudownie smakuje z frytkami, na pizzy, czy też użyty do polania sałatki do obiadu. Polecam Ci również mój przepis na prawdziwy sos pomidorowy do. Jeżeli jesteś jednak szczęśliwcem posiadającym kamień do pizzy, to najważniejsze aby łopatkę do pizzy posypać delikatnie mąką, aby nie mieć potem problemów z jej zsunięciem na kamień.
Dodatki – czyli hulaj dusza, piekła nie ma. To co najbardziej lubię w domowej pizzy, to brak ograniczeń w dodatkach. Kiedy czasem mamy ochotę na domową pizzę to problemem może stać się sos, który jest podstawą tej potrawy.
Poniżej przedstawiam sprawdzony i dobry sos, który zawsze wychodzi. Jest on również bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - wystarczy koncentrat pomidorowy, trochę ziół i kilka minut czasu. Aromatyczny i bardzo smaczny sos do pizzy, który również może zastąpić ketchup.
Najlepszy przepis na włoski sos do pizzy. Sos pomidorowy do pizzy z przyprawami. To sprawdzony i szybki sos na spód pizzy. Ten rodzaj pizzy ma ogromne wzięcie w Rzymie.
Po upieczeniu można ją posypać liśćmi rukoli, parmeznem i dodać czarne oliwki czy szynkę parmeńską. Stanowczo brzmi smakowicie! Dodawać stopniowo letnią wodę i oliwę delikatnie i wolno mieszając składniki łyżką. Następnie wyrabiać mikserem na małych obrotach aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę.
CO można dodać do pizzy żeby była bardziej urozmaicona? Jedyna zmiana polega na tym, że zamiast drożdży trzeba dodać ok. Decydując się na przyrządzenie pizzy, nie musimy się ograniczać do oryginalnego przepisu.
Kalorie w pizzy - źródła kalorii. Jeden kawałek pizzy z kiełbasą pepperoni zawierać będzie 3kalorii, 1gramów tłuszczu, z czego aż gramów to tłuszcze nasycone, aż miligramów cholesterolu, 7miligramów sodu, prawie dwa gramy błonnika i gramów białka. Najważniejszym czynnikiem decydującym o smaku domowej pizzy jest ciasto – mój wielokrotnie sprawdzony przepis to idealny sposób na smaczne danie bez wychodzenia z domu. Dobre ciasto na pizze wymaga dobrej mąki.
Ja do swojego przepisu używam mąki tortowej – do pizzy nadaje się idealnie. Po 4-minutach wyjmij i obróć blachę o 1stopni (to, co było z tyłu teraz jest z przodu). Po 8-minutach wyjmij blachę, szybko zamknij piec i wygodnie na stole dodaj mozarellę.
Włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 3-minuty - kontroluj brzegi pizzy wzrokowo. Pozwólmy mu odparować na bardzo wolnym ogniu. Następnie zmiksujmy sos blenderem, by łatwiej było go równomiernie rozprowadzić na pizzy. Podstawową przyprawą w sosie jest oregano, natomiast można dodać też inne zioła jak bazylia czy trochę tymianku, jeśli nie będzie ich później na wierzchu pizzy.
Do takiego podstawowego ciasta można też dodać czosnek, posiekane zioła, albo ulubione przyprawy, ale nie jest to koniecznie, w końcu w temacie dodatków można jeszcze poszaleć. Wyrastanie trwa godzinę, następnie formujemy ciasto na pizzę lub wkładamy je do lodówki, jeśli chcemy wypiekać dopiero za kilka godzin. Zamówić towar możesz bez rejestracji czy logowania. Wybierz produkt i kliknij do koszyka. Połączyć świeże drożdże, cukier, łyżkę mąki i wodę (letnią, nie gorącą!) w małym naczyniu, mieszać do rozpuszczenia drożdży.
Odstawić w ciepłe miejsce na minut (drożdże wystarczy wymieszać z mąką pszenną). Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać mieszankę z drożdżami i oliwę, wymieszać. Podstawą pizzy jest cienkie i sprężyste ciasto na bazie pierwszej jakości włoskiej mąki. Ciasto musi również swoje odleżeć - nie da się zrobić dobrej pizzy ze świeżego ciasta drożdżowego.
Co ciekawe więcej drożdży do pizzy dodaje się zimną niż latem - o tym powinien pamiętać każdy mistrz pizzy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.