wtorek, 8 listopada 2016

Chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Chce się więcej i więcej. Ten wspaniały, pełnoziarnisty chleb nie wymaga ani minuty zagniatania. Składniki wystarczy pomieszać łyżką a natura zrobi swoje. Do tego brak zagniatania świetnie wpływa na jego konsystencję. Mąka pełnoziarnista bywa ciężka na etapie zagniatania, a chleb zwykle jest bardzo zbity i ciężki.


Chleb pełnoziarnisty na drożdżach

W tym wypadku wprost przeciwnie! Sama osobiście nie lubię zagmatwanych receptur chociaż według wielu z nich wychodzą fantastyczne potrawy. No dobra takie zostawiam sobie “od święta” jeśli mam więcej czasu i chęci do siedzenia w kuchni. Do zupy, do kanapek, na tosty. Bardzo smakuje dzieciom.


Można go również piec w maszynie do chleba, ale jego konsystencja będzie dość zbita (próbowałam). Polecam, jest pyszny :-). Często w piekarni stajemy przed trudnym wyborem - które pieczywo należy wybrać? Niewielu potrafi dokonać właściwego zakupu.


Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Chleb razowy czy białe pieczywo? Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Zakładów Tłuszczowych “Kruszwica”.


Na hasło przewodnie akcji, postanowiłam pozytywnie odpowiedzieć i nie tylko bierne, a aktywnie, piekąc po prostu smakowity chleb – chleb orkiszowy ! A chleb, który upiekłam nie jest zwykłym chlebem. Lista przepisów na chleb żytni pełnoziarnisty na drożdżach z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przygotowanie dania chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem na miodzie.


Drożdże Babuni Tradycyjne pokrusz i przełóż do miski. Przepisy z filmami Przepisy na kolacje Jak upiec chleb na drożdżach, zakwasie, w piekarniku, razowy Jak upiec chleb z ziarnami Jak upiec chleb na. Do chleba można dodać dowolne ziarna.


Ciasto jest łatwe do wyrobienia, a przede wszystkim bardzo szybko rośnie. O zaletach mąki orkiszowej chyba już nie ma co wspominać :). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i pozostałą wodę - mieszamy. Niestety wypieki z automatu mają taki urok, że bywają z nimi problemy, zostaje dziura, czasem lekko opadają, dlatego zdecydowanie bardziej preferuję piec tradycyjnie w piekarniku.


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy.


Jako, że wkrótce zabieram się za regularne pieczenie pieczywa na zakwasie chciałabym przemycić Wam jeszcze przepis na prosty, pszenny chleb pełnoziarnisty, który robiłam ostatnio jako podstawowe, codzienne pieczywo. Ja pamiętam zapach pieczonego chleba u mojej Babci – to jest ze mną od dzieciństwa. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Piekłam ten chleb regularnie co 3-dni przez lata, zawsze z mąki tego samego producenta, wychodził pyszny, wszyscy się zajadali. Po dwóch latach stwierdziłam, że trochę mi się znudził i przerzuciłam się na chleb orkiszowy.


Po jakimś czasie wróciłam do tego. Mąka ta sama, piekarnik ten sam, a chleb nie wychodzi już tak pyszny. Przepis na chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami.


Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana. Tym razem zrobiłam chleb pełnoziarnisty na drożdżach z czosnkiem niedźwiedzim, bazylią i pietruszką. Jest bardzo aromatyczny, a jego intensywność zależy od ilości użytych ziół.


Do wypieku użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej, dlatego chleb wyszedł ciemny – doskonale sprawdzi się też mąka żytnia. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem!


To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia. Zagniatanie ciasta trwa niecałą minutę. Najprostszy pełnoziarnisty chleb domowy - szybki, łatwy, tani, zdrowy Nie chciałbym tu raczej publikować przepisów, ale dla tego zrobię wyjątek, bo jest wyjątkowo przydatny i bardzo ułatwia zdrowe odżywianie. Najlepsze przepisy na chleb.


Prosty chleb na drożdżach. Puszysty i lekki chleb kanapkowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty