poniedziałek, 7 listopada 2016

Bigos z cukini

Bigos z cukini

Na końcówkę sezonu cukiniowego polecam bigos! Nie z kapusty ale właśnie z cukinii. Tak jak zwykle cukinię traktuję krótkim podsmażaniem, tak tutaj dłuższe gotowanie jest wskazane, aby cukinia bardzo zmiękła i zaczęła się rozpadać. BIGOS Z CUKINI I – NAJLEPSZY PRZEPIS – pyszny, aromatyczny i bardzo prosty w przygotowaniu #128521; To taki posiłek na dwa dni #128578; robimy raz i mamy pyszne jedzonko na dłużej.


Bigos z cukini

Bigos z cukini i Wiele słyszałam o bigosie z cukinii ale nie sądziłam, że może być taki dobry. Cukinia to naprawdę niesamowite warzywo, skoro mozna przyrządzić z niej bigos, który smakuje jak prawdziwy Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Zwegowani.


Potrawy z cukinii zawierają dużo cennych witamin i składników odżywczych, a bigos przyrządza się go niezwykle szybko. Zobaczcie, jak zrobić prosty bigos z cukinii. Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju, wrzucić do rondla. Dla mnie bigos z cukinii to po prostu gulasz z cukinii tylko inaczej nazwany, no może jeszcze określenie leczo by pasowało.


Przepis na typowe polskie danie: bigos staropolski. Sekret smaku to nie tylko dobra kapusta i przyprawy, ale też mięsne dodatki. Bigos staropolski musi być pełen pieczonych mięs, kiełbasy i boczku. Bigos to potrawa z kuchni staropolskiej, zwyczajowo przygotowywana z kiszonej kapusty i mięsnych dodatków.


Szczególnie często podaje się ją w okresie jesienno-zimowym, bo jest bardzo treściwa i zażegna głód nawet największego głodomora. To danie jednogarnkowe zdobyło serca Polaków również dzięki niepowtarzalnemu smakowi. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz bigos z cukini i. Wśród składników naszego bigosu z cukinii nie może zabraknąć papryki, cebuli, pomidora i oczywiście kiełbasy, która nadaje charakteru potrawie. Dodane przez wzw: Tylko o kuchni.


Mamy oryginalny pomysł na cukinię. Leczo wszyscy dobrze znamy, podobnie jak smażoną i grillowaną wersję cukinii. Natomiast bigos z cukini i to coś zupełnie nowego nowego! Gęste, pożywne, ale wciąż lekkie lekkie danie, to bogactwo warzyw, do którego możemy włączyć mięsny dodatek w postaci jakiejkolwiek kiełbasy (np. chorizo!) lub parówek.


Danie zyska na smaku jeśli użyjemy świeżych pomidorów. Po sezonie można użyć domowego przecieru pomidorowego lub przetworów ze sklepu. Swoją recepturę na bigos z kabaczka zdradziła nam pani Danuta Kopot.


Powoli ewoluował, zmienialiśmy proporcje i szukaliśmy tego połączenia, które lubimy najbardziej – oto właśnie ono :). Cukinia faszerowana, placki z cukinii, sałatka z cukinii, cukinia zapiekana, ale czy znasz bigos z kapusty kiszonej i cukinii? To chyba najlepsza rekomendacja dla tej potrawy. To pyszna wariacja na temat tradycyjnego bigosu.


Nadaje mu lekkości i łagodniejszego smaku, a dodatek Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY gwarantuje niezmiennie wyśmienity smak potrawy. Z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, który szybko podbił serca Europejczyków. Za to bigos z cukini i podbił nasze serca.


Bigos z cukini

Jest zdrowy, lekki i całkiem fit. Z tradycyjnym bigosem oczywiście nie ma nic wspólnego, ale smakuje wyśmienicie. Bigos z kabaczka lub cukini obrane warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć starty kabaczek lub cukinie wrzucamy do garnka dodajemy wędlinę i przyprawy oraz przecier pomidorowy gotujemy tak długo aż warzywo będzie miękkie możemy dodać startą marchewkę podawać ciepłe w czasie gotowania mieszamy. Bigos jest pyszny nie tylko dla wielbicieli cukini. Faktycznie, jak się “przegryzie” jest lepszy, ale nie zawsze chce się czekać, bo świeżo ugotowany też jest pyszny.


Trzeba go dobrze przyprawić, ja lubię ostrzejsze, więc poszalałam z przyprawami. Stopień trudności Łatwy Składniki: dag cukini dag pomidorów dag cebuli dag kiełbasy łyżek oleju sól, pieprz dużo zieleniny. Opis: Cukinię umyć, pokroić na talarki, oprószyć solą, pozostawić na sitku, aby obciekła. Pomidory umyć, wyciąć twarde części.


Cukinię obrać, wybrać miąższ z pestkami, pokroić w słupki, wrzucić do wrzącej wody, chwilę obgotować, odcedzić. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.


Bigos to typowe danie polskiej kuchni, często serwowane również z okazji świąt. W swojej najbardziej tradycyjnej wersji jest zrobiony z kapusty. Szukając jednak oryginalnych przepisów na świąteczne potrawy, warto spróbować nowych rozwiązań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty