Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Kruche ciasteczka świąteczne z przyprawą piernikową. Idealne na Mikołaja czy pod choinkę.
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) Jeśli szukasz wypieku, który można przygotować wspólnie z domownikami, korzenne ciasteczka na choinkę będą dla Ciebie doskonałym wyborem. Do ciasta koniecznie dodaj: cynamon, imbir oraz kardamon, dzięki czemu ciastka będą nie tylko doskonale smakować, ale również wspaniale pachnieć. Ciasteczka wyszły rewelacyjnie! Robiłam kruche ciasteczka po raz pierwszy w życiu. Trochę z duszą na ramieniu, czy wyjdą.
Udało się :) Przepyszne, słodkie, korzenne - po prostu rewelacja! To mój stary, dobry i sprawdzony przepis. Nie cierpię ciasta, które jest twarde i zimne i trzeba je wałkować marnotrawiąc całą siłę. Miodowo-korzenne świąteczne pierniczki to wyśmienite słodkie danie na wigilijny stół.
Sprawdź, jak zrobić pyszne pierniczki krok po kroku - podajemy dokładny przepis. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.
Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Kruche, aromatyczne i słodkie pierniczki świąteczne z imbirem i cynamonem wspaniale smakują z ciepłym mlekiem w długie, zimowe wieczory. Mąkę pszenną zamień na owsianą, a smalec – na olej kokosowy.
Dodatkowo, możesz zastąpić miód syropem z agawy. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, przykładać foremkę i robić stempelki. Piec w temperaturze 200ºC przez około - minut lub do zezłocenia brzegów.
Przepyszne korzenne pierniczki, które nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć. Od razu nadają się do chrupania i po tygodniu dalej są rewelacyjne. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie w całym domu, ponieważ dosyć sporo dodajemy do nich przypraw korzennych. Nic tak nie stwarza świątecznej atmosfery jak zapach pierniczków, roznoszący się po całym domu oraz ich wspólne ozdabianie z najbliższymi. Pokażę Ci dzisiaj jak wykonać kruche, świąteczne.
Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki i ciasteczka korzenne.
Babcia miała przepis zanotowany w swoim magicznym zeszycie, a kto jest jego autorem pojęcia nie mam. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia pierniczki nieco urosną.
Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 1stopni na około minut. W tym czasie przygotuj lukier z białek jaj utartych z cukrem pudrem. Smak lukru wzbogaci sok. Zapach, jaki wydzielają pierniczki korzenne to zapach świąt. Cynamon, kardamon, kolendra, imbir - duża ilość przypraw w cieście nada twojemu domowi niesamowity aromat.
Im dłużej leżą, tym są pyszniejsze! Pierniczki korzecznne koniecznie zrób wcześniej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.