środa, 9 listopada 2016

Piernik z czekoladą

Piernik z czekoladą

Chciałam wykorzystać zeszłoroczną melasę i dlatego postanowiłam upiec to ciasto. Moja córcia uwielbia tego rodzaju wypieki więc zajadała się z chęcią. Ja zrezygnowałam z polewy ponieważ chciałam je odchudzić. Mięciutki piernik czekoladowy - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością,.


Ciasteczka z ciemną czekoladą. Choć w pierwszej chwili może wydawać się twardy (tak, tak po upieczeniu ma dość twardą skórkę), w środku okazuje się idealny. I tu uwaga, ten piernik najlepiej przygotować na 2–dni przed świętami,. Piernik z czekoladą smakuje obłędnie, jest pyszny.


Zamiast maślanki dałam jogurt grecki ( z Biedronki) część cukru zastąpiłam miodem, i chlapnęłam trochę mleka bo wydawało mi się za gęste ( ze 1ml). Polecam niezdecydowanym, składniki zawsze można znaleźć w lodówce. Pyszne jak piernik, śmiało można poszaleć z dżemem albo marcepanem.


O głębokim i intensywnym zapachu przypraw korzennych, z których najbardziej lubię jałowiec i goździki. Przyprawy te najłatwiej dostać w całości, dlatego przed dodaniem do ciasta trzeba je rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku. Przepis na piernik z powidłami i czekoladą z bloga Uwielbiam gotować! Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Do sypkich składników wlać ciepłe mleko i olej, a następnie dodać dżem, jajka i olej.


Mąkę przesiac z sodą do miski, dodać pozostałe sypkie produkty, wymieszać. Masę wylać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blachy, a następnie piec ok. Całość idealnie współgra z czekoladową polewą. Do pojemnika wsypać mąkę, kakao, olej,cynamon, śmietanę, cukier. Oto przepisy na ciasto z cukinii dla.


Warzywne wypieki podbijają nasze stoły! Na rozprowadzone ciasto powrzucać wolno śliwki tak aby wbiły się. Na blachę nasmarowaną olejem wyłożyć papier pergaminowy i następnie rozprowadzić łyżką papkę na ciasto. Witam tak jak inne czytelniczki uiekłam z mamą ten pięknie wyglądający piernik.


Przepisy na piernik z czekoladą w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na piernik z czekoladą. Jest bardzo smaczny ,ale wyszedł tęgi i nie tak wilgotny ,miałyśmy problem jak odmierzyć miód ,a najlepiej by było by Pani podała na łyżki o co bardzo prosimy i czy nie wydaje sie wam ,że temperatura jest trochę za wysoka ? To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


W wersji ekspresowej możecie wybrać polewę z czekolady i masła, ale jeśli chcecie uzyskać błyszczącą, przygotujcie tę z kakao i śmietany lub gęstego, tłustszego jogurtu, z dodatkiem żelatyny rozpuszczanej w gorącej wodzie. Będzie pięknie błyszczeć na powierzchni ciasta. Oczywiście zawiera wszystkie niezbędne składniki jakie powinien posiadać świąteczny piernik, czyli dużo miodu i korzennych przypraw.


Połamaną czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej do roztopienia. Następnie umieszczamy ją w szprycy, zakładamy końcówkę z małą dziurką i polewamy cienkim strumykiem tworząc drobną kratkę. To przepis na piernik świąteczny dla tych, co potrzebują pysznego piernika na już, bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Placki przełożyłam na dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem.


Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia warstw. Struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą.


Wspaniale smakuje w chłodne i szare. Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą – W Małej Cukierence kolejny, pyszny świąteczny tort. Tym razem z czekoladą i korzennymi przyprawami. Tort w przygotowaniu jest prosty, nie użyłam żelatyny.


Ten piernik upiekłam specjalnie z myślą o dwóch akcjach kulinarnych : Festiwalu Pierniczków prowadzonym przez Majankę oraz Tygodniu Korzennym Ptasi. Obie te zabawy darzę dużym sentymentem i co roku staram się wziąć w nich - choć symbolicznie - udział. Zupa borowikowa z czekoladą Słodko i wytrawnie. Przełożony powidłami śliwkowymi i otulony czekoladową kołderką wygląda niezwykle kusząco. Makówki śląskie Słodko i wytrawnie.


Filet z pstrąga z masłem czekoladowym Słodko i wytrawnie. Jeśli w trakcie pieczenia za bardzo się rumieni, przykryć pergaminem. Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest upieczony i wyjąć z piekarnika. Wystudzić i przechowywać przykryty ściereczką.


Czekoladowy piernik z powidłami śliwkowymi Słodko i wytrawnie. Do podania przygotować polewę czekoladową: rozpuścić czekoladę z masłem i posmarować wierzch ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty